Στο Βατικανό θα βρίσκεται στις αρχές Νοεμβρίου ο καθηγητής αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης —υπεύθυνος μεταξύ άλλων και για τις ανασκαφές στην αρχαία Μεσσήνη— προκειμένου να παραλάβει το βραβείο του για την πορεία του στο χώρο της αρχαιολογίας. Το συμβούλιο τον καρδιναλίων απονέμει το βραβείο «Τζουζέπε Σιάκα» όχι μόνο σε αρχαιολόγους, αλλά γενικότερα σε επιστήμονες από όλο τον κόσμο.

«Θα προτιμούσα αυτό το βραβείο αυτό να απονέμονταν απευθείας στην αρχαία Μεσσήνη και όχι σε εμένα…», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας καθηγητής στην εκπομπή «Ενημέρωση στη ΝΕΤ». Όπως είπε, «τα μνημεία της αρχαίας Μεσσήνης ξαναβρίσκουν τη χαμένη μορφή τους μέσα στο χρόνο, καθώς είναι ενταγμένα σε ένα αλώβητο μεσογειακό περιβάλλον και συνθέτουν έναν χώρο-πρότυπο, που αξίζει πολλές διακρίσεις».

Τη σημασία των μνημείων αναγνωρίζουν και οι επισκέπτες της περιοχής, που καθημερινά φτάνουν στο χώρο για να θαυμάσουν από κοντά ένα κομμάτι από τους θησαυρούς του πολιτισμού μας. Το έργο της συγκεκριμένης ανασκαφής ξεκίνησε το 1986 και χάρη στις εργασίες των ειδικών, μαζί με τα ευρήματα ήρθε επίσης «στο φως» η ανάγκη για την προστασία των μνημείων, που οδήγησε τελικά στην ανάδειξη και παρουσίασή τους σε ολόκληρο τον κόσμο. Όπως ανέφερε ο κύριος Θέμελης, στο εκκλησιαστήριο της αρχαίας Μεσσήνης πραγματοποιούνται τα τελευταία χρόνια μουσικές εκδηλώσεις, ενώ το θέατρο και το στάδιο του χώρου αναμένεται να δεχθούν επίσης επισκέπτες στο μέλλον.