Το αρχαίο θέατρο της Σπάρτης, το σημαντικότερο σωζόμενο μνημείο της αρχαίας πόλης, χτισμένο στη νότια κλιτύ της Ακρόπολής της, έχει την τιμητική του τη Δευτέρα 20 Αυγούστου, στις 20.30, καθώς θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο πλάτωμα νοτιοδυτικά της Δεξαμενής, που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου.

Πρόκειται για το 2ο κύκλο εκδηλώσεων σε αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής, που υλοποιεί το Σωματείο Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης «Παναγιώτης Σταματάκης», ο Σύνδεσμος Φίλων Ανασυγκρότησης Αρχαίου Θεάτρου Σπάρτης «Γιτιάδας» και η Ε’ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων, σε συνεργασία με το Σωματείο «Διάζωμα».

Το αφιέρωμα θα περιλαμβάνει παρουσίαση της υπό εξέλιξη μελέτης του μνημείου από εκπρόσωπο του «Διαζώματος», καθώς και ομιλία του Παρασκευά Ματάλα, δρος Ιστορίας Πανεπιστημίου Κρήτης, με θέμα «Το αρχαίο θέατρο της Σπάρτης και η νεώτερη πόλη: μία μοιραία σχέση και το τοπίο της». Η ομιλία του δρος Ματάλα προτείνει μια περιήγηση στη σύγχρονη ιστορία του θεάτρου, που ξετυλίγεται μέσα από την ύπαρξή του ως μνημείου, αξιοθέατου, συμβόλου, θέματος απεικόνισης, αλλά και αποθέματος οικοδομικού υλικού.

Η αποκατάσταση του μνημείου βρίσκεται στη φάση της υλοποίησης, καθώς πρόσφατα υπογράφηκε η σύμβαση για την ανάθεση της μελέτης του έργου, πρωτοβουλία του «Διαζώματος», με χορηγό το ίδρυμα «Νιάρχος», που το χρηματοδοτεί με 111.000 ευρώ.

Το θέατρο της Σπάρτης –χωρητικότητας 16.000 θεατών– ήταν από τα μεγαλύτερα της αρχαιότητας, με μέγεθος παρόμοιο με αυτό του θεάτρου της Επιδαύρου.

Η κατασκευή που είναι σήμερα ορατή χρονολογείται στους ρωμαϊκούς χρόνους, ενώ υπάρχουν αρκετά στοιχεία μεταγενέστερης εποχής, μέχρι και τον 4ο μ.Χ. αιώνα.