Ενώ ακόμα οι κάτοικοι της Βιάννου μετρούν τις πληγές τους από την καταστροφική πυρκαγιά που έπληξε την περιοχή, συναγερμός σήμανε το απόγευμα από φωτιά που εκδηλώθηκε κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Φαιστού λίγο μετά τις 17.30 το απόγευμα της Τετάρτης, και η οποία βρίσκεται σε ύφεση.

Στην άμεση κατάσβεση της πυρκαγιάς δίπλα στης αρχαιότητες της Φαιστού, κινητοποιήθηκε όλος ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Φαιστού με την συνδρομή της Πυροσβεστικής η οποία απέστειλε 8 οχήματα 16 άνδρες και 2 πεζοπόρα τμήματα, ενώ ξεκίνησε τις ρίψεις από αέρος και ελικόπτερο.

Οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή, ενίσχυσαν το μέτωπο όμως με την άμεση παρέμβαση υδροφόρων του δήμου, (βλέπε φωτο) οχημάτων πυροσβεστικής, αλλά και πολλών κατοίκων οι οποίοι ρίχτηκαν στις φλόγες με τρακτέρ και αυτοθυσία η φωτιά περιορίστηκε προτού λάβει ανεξέλεγκτη πορεία. Ευτυχώς από τις φλόγες δεν απειλήθηκε κατοικημένη περιοχή.

Σε επιφυλακή θα παραμείνουν οχήματα της πυροσβεστικής, οχήματα του Δήμου Φαιστού αλλά και πεζοπόρα τμήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας γύρω από τους αρχαιολογικούς χώρους Φαιστού και Αγίας Τριάδας ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος αναζωπύρωσης.

Όπως δήλωσε η Δήμαρχος Φαιστού Μαρία Πετρακογιώργη Ανυφαντάκη:

«Η ανταπόκριση της πυροσβεστικής υπηρεσίας και του τοπικού μηχανισμού πολιτικής προστασίας ήταν άμεση. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο ανθρώπινο δυναμικό της Πυροσβεστικής, στο προσωπικού Π.Π. του δήμου και στους κατοίκους της περιοχής όπου με τρακτέρ και υδροφόρες συνέδραμαν στο έργο της κατάσβεσης. Καθώς η φωτιά επεκτάθηκε σε μεγάλη έκταση, ζητήθηκε και η συνδρομή εναέριων μέσων και σε αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω και την Περιφέρεια για την άμεση συνδρομή και παρέμβαση. Παρά το γεγονός ότι η φωτιά περιορίστηκε μέσα σε μία ώρα, ήταν μία δύσκολη επιχείρηση η οποία είχε αίσιο τέλος λόγω του σωστού σχεδιασμού που ακολουθήθηκε από την αρχή. Ελπίζω και εύχομαι στη συνέχεια της θερινής περιόδου να μην έχουμε άλλα περιστατικά εκτάκτου ανάγκης και, στην κατεύθυνση αυτή, καλούνται να βοηθήσουν οι πολίτες, λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης για την αποφυγή πυρκαγιών».