Μια εικαστική «πινελιά» στην ήδη υπάρχουσα έκθεση «Μύρτις: πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν», που φιλοξενείται μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών (24/06 – 30/09/2012), αποτελεί η συγκέντρωση και παρουσίαση 48 και πλέον έργων από ανερχόμενους και καταξιωμένους καλλιτέχνες στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Δελφών.

Με τίτλο «Μύρτις», η  εικαστική “έκθεση μέσα στην έκθεση” αποτελείται από έργα που δώρισαν οι δημιουργοί τους, στηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο την επιστημονική έρευνα του επίκουρου καθηγητή Ορθοδοντικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μανώλη Παπαγρηγοράκη -ο οποίος ανάπλασε το γνωστό πλέον πρόσωπο της 11χρονης- καθώς και τη μάχη κατά της παιδικής θνησιμότητας. Όσο δε η ιστορία του μικρού κοριτσιού, που έχασε τη ζωή του στον μεγάλο λοιμό των Αθηνών το 430 π. Χ., συγκινεί και άλλους καλλιτέχνες, η συλλογή έχει τη δυνατότητα διεύρυνσης με νέες δωρέες που θα πρεσβεύουν το πνεύμα και τις αξίες αυτές.

Η έκθεση «Μύρτις», που διοργανώνει η Ι’ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων, το United Nations Regional Information Centre (UNRIC) και ο επίκουρος καθηγητής Μανώλης Ι. Παπαγρηγοράκης, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, εγκαινιάζεται στις 17 Αυγούστου, στις 6.30 μμ. και θα διαρκέσει ως τις 30 Σεπτεμβρίου. Εντούτοις, τα έργα είναι στη διάθεση του κοινού ήδη από την 1η Αυγούστου.

Οι καλλιτέχνες που έχουν δωρίσει έργα τους είναι οι Ο. Αγγελίδου, Π. Αγγελίδης, Β. Αποστόλου, Ν. Ασπέτα Zωγραφίνα, Κ. Βάγια, Σ. Βαμβακάρη, Γ. Γεωργακόπουλος, Α. Γρηγορά, Μ. Γρηγοριάδης, Μ. Καλοπαστά, Α. Κούστας, Μ. Μαδένης, Π. Μαναβή, K. Mαρούδα, Ι. Μαστερόπουλος, Γ. Μητράκας, Δ. Μυταράς, Κατ. Νικολάου, Χ. Ξένος, Δ. Παπαγρηγοράκης, Ε. Πλατανιώτη, Ε. Σούτογλου, Α. Σπηλιόπουλος, Κ. Σπυριούνης, Μ. Σταυρίδου, Γ. Σταύρου, Π. Τζανουλίνος, Λ. Τσίλαγα, Γ. Στέρης (Σταματελάτος), Ν. Φόρτωμας, Ι. Φραγκούλη και μαθητές του Τοσίτσειου Δημοτικού Σχολείου.

Η έκθεση λειτουργεί από την 1η μέχρι τις 16 Αυγούστου (εκτός Σαββάτου και Κυριακής) από τις 8.30 πμ. ως τις 2.30 μ.μ., ενώ από τις 18 ως τις 31 Αυγούστου θα είναι ανοιχτή για το κοινό το πρωί από τις 9.00 πμ. ως τη 1.30 μμ. και το απόγευμα από τις 5.30 μμ. ως τις 8 μ.μ. Τον Δεκαπενταύγουστο η έκθεση θα είναι κλειστή. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2103312781.