Να απολαύσουν την αυριανή πανσέληνο (2 Αυγούστου) σε αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής τους θα έχουν την ευκαιρία όσοι ζουν ή παραθερίζουν κοντά στην Πρέβεζα, τα Άβδηρα και το Μεσολόγγι.

Συγκεκριμένα, στο Νεκρομαντείο Αχέροντα (στο Μεσοπόταμο Πρεβέζης) με το συγκρότημα Encardia μας καλεί να γιορτάσουμε την πανσέληνο η ΛΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων. Ο αρχαιολογικός χώρος θα ανοίξει τις πόρτες του για χάρη του ολόγιομου φεγγαριού, την Πέμπτη 2 Αυγούστου στις 22.00 το βράδυ, για μια μουσική εκδήλωση και με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Οι Encardia τραγουδούν, χορεύουν και ανασυνθέτουν μέσα στο δικό τους προσωπικό ήχο μουσικές και τραγούδια από την ελληνόφωνη παράδοση της Κάτω Ιταλίας. Κιθάρες, ντέφια, ακορντεόν, φυσαρμόνικες, καστανιέτες, μαντολίνα και νταούλια, τραγούδια, χοροί και θρύλοι του Ιταλικού Νότου, συνθέτουν το πάζλ αυτής της ξεχωριστής βραδιάς.

Επίσης, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και η ΛΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων προσκαλούν το κοινό στον Αρχαιολογικό Χώρο της Πλευρώνας για να απολαύσει μουσικό αφιέρωμα στο Μάνο Xατζιδάκι με τίτλο «Πάμε μια Βόλτα στο Φεγγάρι» με την Μελίνα Μποτέλλη και την πιανίστα Γιάννα Λύκοβα. Λεωφορείο του Δήμου από τις 8.00 μ.μ. μέχρι τις 9.00 μ.μ. θα μεταφέρει τους επισκέπτες από το δημοτικό πάρκινγκ στην Αρχαία Πλευρώνα. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Η εκδήλωση ξεκινά στις 21.15.

Τέλος, στον αρχαιολογικό χώρο Αβδήρων θα πραγματοποιηθεί ιστορικός περίπατος και αφήγηση παραμυθιών κάτω απ’ το φως του φεγγαριού στις 20.30.

Στον αρχαιολογικό χώρο ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τμήμα της κύριας πόλης των Αβδήρων, Αρχαϊκής, Κλασσικής, Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής περιόδου, το οποίο μέχρι σήμερα έχει αποκαλυφθεί και απλώνεται σε μια έκταση 3.000 στρεμμάτων. Ξεχωρίζουν οι οχυρωματικοί περίβολοι, μεταξύ των οποίων είχε κατασκευαστεί το Θέατρο, ενώ στα νοτιοδυτικά υψώνεται ο λόφος της Ακρόπολης και στα βορειοδυτικά το αρχαϊκό, κλασικό και ελληνιστικό νεκροταφείο.

Μετά τον ιστορικό περίπατο, η Ανθή Θάνου αφηγείται παραμύθια και τραγούδια που ξεδιπλώνονται κάτω από το φως του φεγγαριού, και ο Παναγιώτης Κούλελης τη συνοδεύει μουσικά και τραγουδά.  Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αβδήρων.