Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων Αιγαίου εντάχθηκε το έργο «Αποκατάσταση κτιρίου Ροδιακής Έπαυλης και ανάπλαση κήπου», προϋπολογισμού 1,8 εκ. ευρώ, με απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννη Μαχαιρίδη.

Το κτίριο της Ροδιακής Έπαυλης, γνωστό και ως Villa Del Governatore ή Villa Della Residenza, βρίσκεται στην πόλη της Ρόδου και χρονολογείται από την εποχή της τουρκοκρατίας.

Στις αρχές του 20ου αιώνα χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία του Ιταλού κυβερνήτη, οπότε και απέκτησε τη σημερινή του μορφή, έχοντας εμβαδό περίπου 1.000 τετραγωνικά μέτρα και κήπο 24 στρεμμάτων. Από το 1947 ανήκει στο ελληνικό δημόσιο και τη φροντίδα του έχει αναλάβει ο Δήμος Ρόδου.

Το έργο προβλέπει την αποκατάσταση του κτιρίου και την ανάπλαση του κήπου, που παρουσιάζουν εκτεταμένες φθορές, ώστε να αποκτήσουν ξανά την αίγλη που τους αξίζει. Στόχος του είναι η Ροδιακή Έπαυλη να μετατραπεί σε πολυθεματικό πάρκο πολιτισμού, δίνοντας τη δυνατότητα σε καλλιτέχνες να εκθέτουν τα έργα τους και στους φορείς εκπαίδευσης να το αξιοποιούν για βιωματική μάθηση, ενώ παράλληλα θα προστατευτεί η χλωρίδα και η πανίδα του κήπου.