Περισσότερα από εκατό δόντια σκύλου, που βρέθηκαν σε τάφο στη Γερμανία, ο οποίος χρονολογείται μεταξύ 2500 και 2200 π.Χ., ίσως αποτελούν κατάλοιπα της αρχαιότερης, μέχρι σήμερα, τσάντας του κόσμου.

Σύμφωνα με την αρχαιολόγο Susanne Friederich, τα δόντια, ήταν τοποθετημένα πολύ κοντά το ένα στο άλλο, με τρόπο που παραπέμπει σε διακοσμητικά στοιχεία του εξωτερικού τμήματος μιας τσάντας.

«Με τα χρόνια, το δέρμα ή κάποιο άλλο υλικό εξαφανίστηκε και το μόνο που απέμεινε είναι τα δόντια. Όλα είναι στραμμένα προς την ίδια κατεύθυνση, έτσι μοιάζουν πολύ με τμήμα μιας σύγχρονης τσάντας» δήλωσε η Friederich (από το Γραφείο Αρχαιολογίας και Συντήρησης του κρατιδίου Sachsen-Anhalt).

Τα δόντια σκύλου βρέθηκαν στη διάρκεια ανασκαφών στη θέση Profen, κοντά στο Leipzig. Μέχρι σήμερα, στη διάρκεια του ανασκαφικού προγράμματος που διεξάγεται στην περιοχή, έχουν έρθει στο φως στοιχεία για την ύπαρξη οικισμών της Εποχής του Λίθου και της Εποχής του Χαλκού, μεταξύ των οποίων περισσότεροι από 300 τάφοι, εκατοντάδες λίθινα εργαλεία, αιχμές από δόρατα, πήλινα αγγεία και ένα περιδέραιο από κεχριμπάρι. Έχουν βρεθεί επίσης χιλιάδες ευρήματα από μεταγενέστερες περιόδους – μεταξύ των οποίων η ταφή μιας γυναίκας, του 50 π.Χ., η οποία ενταφιάστηκε φορώντας χρυσά κοσμήματα βάρους περίπου μισού κιλού.

Ακόμα όμως και ανάμεσα σε μια τόσο πλούσια «σοδειά», η «τσάντα» είναι κάτι το ιδιαίτερο, σύμφωνα με τη Friederich, επικεφαλής του ανασκαφικού προγράμματος.