Για δολιοφθορά, με άγνωστα όμως κίνητρα, που μόνο να υποθέσει μπορεί κάποιος, κάνουν λόγο οι υπεύθυνοι της ΚΖ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων, αφού, για δεύτερη φορά είδαν να καταστρέφεται το μικρό στέγαστρο στον αρχαιολογικό χώρο που βρίσκεται στην παραθαλάσσια περιοχή (Κομπολόι) της Σκοτίνας, κάτω από τη σιδηροδρομική γέφυρα.

Πρόκειται για σωστικές ανασκαφές που έγιναν με αφορμή τις εργασίες της ΕΡΓΟΣΕ φέρνοντας στο φως σημαντικότατα ευρήματα της ελληνιστικής περιόδου.

«Δεν πρόκειται για πέντε τοίχους και πέντε πέτρες, όπως μπορεί να νομίζει κάποιος, αλλά για τα ευρήματα υπογείου ελληνιστικής αγρέπαυλης ιδιαίτερης σημασίας», αναφέρει στην «Πολιτεία» η αρχαιολόγος της ΚΖ’ Εφορείας κ. Σοφία Κουλίδου. Η αρχαιολόγος επεσήμανε ότι πρόκειται για δημοσιευμένα ευρήματα και για έναν επίσημα χαρακτηρισμένο αρχαιολογικό χώρο του οποίου η καταστροφή συνιστά ποινικά κολάσιμη πράξη. Επιβεβαίωσε μάλιστα το γεγονός ότι οι καταστροφές στο στέγαστρο επαναλήφθηκαν δύο φορές, ωστόσο ακόμη επισήμως δεν μπορεί να απαντήσει για το ενδεχόμενο να έχουν υποστεί ζημιές και τα αρχαιολογικά ευρήματα.

Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιος είναι αυτός που μπορεί να ενοχλείται από τη συγκεκριμένη κατασκευή την οποία θεωρούν οι αρχαιολόγοι απαραίτητη για την προστασία του μνημείου. Για το λόγο αυτό άλλωστε, έχουν εκπονήσει μελέτη για την αντικατάστασή της.

Αυτή τη στιγμή ο χώρος παραμένει εκτεθειμένος με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ευρήματα.