Σεμινάρια βυζαντινών σπουδών από τη Δημόσια Σχολή Ανώτατων Σπουδών στις Κοινωνικές Επιστήμες (Ecole des hautes etudes en sciences sociales) με έδρα το Παρίσι και τον Δήμο Θεσσαλονίκης διοργανώνονται τους επόμενους τέσσερις μήνες στη Θεσσαλονίκη.

Την υπογραφή της σχετικής προγραμματικής σύμβασης ενέκρινε στην τελευταία του συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης και, όπως έγινε γνωστό, τους κύκλους των σεμιναρίων, που είναι αφιερωμένοι στις βυζαντινές σπουδές, μπορούν να παρακολουθήσουν φοιτητές ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης από όλη την Ευρώπη, ενώ ως εισηγητές θα πάρουν μέρος διακεκριμένοι ειδικοί από όλο τον κόσμο.

«Η σημασία του προγράμματος αυτού που προσελκύει το ενδιαφέρον νέων ερευνητών όλων των χωρών είναι προφανής. Οι συμμετέχοντες είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές του Ελληνικού Πολιτισμού σε ολόκληρο τον κόσμο και είναι οι μελλοντικοί καθηγητές και ερευνητές που θα προωθήσουν τις βυζαντινές μελέτες», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Σπύρος Πέγκας.

Πολιτιστική μητρόπολη

Σημειώνεται ότι η Σχολή Ανώτατων Σπουδών στις Κοινωνικές Επιστήμες (Ecole des hautes etudes en sciences sociales) διοργανώνει από το 2008 σε συνεργασία με το Κέντρο Βυζαντινών Ερευνών του ΑΠΘ θερινά σεμινάρια μεταπτυχιακού και διδακτορικού επιπέδου με ιδιαίτερη επιτυχία. Στόχος της προγραμματικής σύμβασης για τη διοργάνωση των σεμιναρίων είναι η ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως πολιτιστικής μητρόπολης της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου και ως κέντρου μελέτης του Βυζαντινού Πολιτισμού και Ιστορίας.

Η επιλογή της Θεσσαλονίκης ως «οικοδέσποινας» βασίζεται στη μοναδική της θέση στον χάρτη ως φυσικού λιμανιού της νοτιοανατολικής Ευρώπης, τη βαθιά παράδοσή της ως σημαντικής βυζαντινής πόλης, στην πολυπολιτισμική φυσιογνωμία της, αποτέλεσμα συνάντησης και γόνιμης ζύμωσης ποικίλων πολιτισμικών στοιχείων.