Πλήθος εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους οργανώνουν βιβλιοθήκες στο Ηράκλειο και στα Χανιά της Κρήτης, σε συνεργασία με το δίκτυο βιβλιοφίλων Future Library, για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, στο πλαίσιο της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης, Δημιουργικότητας και Καινοτομίας με τίτλο “Διαδρομές με πυξίδα τη βιβλιοθήκη”.

Τον Ιούλιο, η Βικελαία Δημοτική βιβλιοθήκη Ηρακλείου διοργανώνει μια σειρά δράσεων σε διάφορους τομείς: εικαστικά, θέατρο, περιπάτους μέσα στην πόλη, αναγνώσεις και αφηγήσεις. “Ελάτε μαζί μας, για να παίξουμε, να φτιάξουμε τις δικές μας διαδρομές, να μοιραστούμε ιστορίες, θεατρικά παιχνίδια, εικαστικές δραστηριότητες, ταξίδια μέσα στην πόλη, βόλτες μέσα στα βιβλία, περιπάτους στην ιστορία της περιοχής και να γνωρίσουμε καινούργιους φίλους” τονίζουν οι διοργανωτές.

Στα Χανιά, ο Δήμος ετοιμάζει ανάλογες εκδηλώσεις στις παιδικές και εφηβικές βιβλιοθήκες του.

Οι σχεδιαζόμενες εκδηλώσεις και δράσεις, θα απευθύνονται τόσο στα παιδιά όσο και στην εμπλοκή γονέων και ενηλίκων και μέσω αυτών θα επιχειρήσουν να ζωντανέψουν τις Βιβλιοθήκες, έτσι ώστε να αποτελέσουν σημεία αναφοράς των τοπικών κοινωνιών.

Στο πλαίσιο αυτό ο δήμος Χανίων απηύθυνε πρόσκληση σε εθελοντές για την υλοποίηση της δημιουργικής αυτής πρωτοβουλίας ώστε οι Βιβλιοθήκες να γίνουν καταφύγια δημιουργικότητας και μάθησης, που αντηχούν παιδικά γέλια, θεατρικά παιχνίδια, εικαστικές δραστηριότητες, ταξίδια μέσα στην πόλη, βόλτες μέσα στα βιβλία, περιπάτους στην ιστορία της περιοχής.’’

Ενδεικτικά παραδείγματα για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να συνεισφέρει κάποιος στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων:

1. Ως εμψυχωτής/ρια κάποιας δημιουργικής δραστηριότητας

2. Υποστήριξη του εμψυχωτή στη διεξαγωγή των δραστηριοτήτων

3.Προβολή/επικοινωνία/προώθηση της Καλοκαιρινής Εκστρατείας.

4. Ψηφιακή καταγραφή της Καλοκαιρινής Εκστρατείας (φωτογραφίες, βίντεο)

Το σύνθημα μας είναι: «Συμμετέχοντας ως εθελοντές βοηθάμε τις Βιβλιοθήκες μας, βοηθάμε το Δήμο μας».

Εκτός από τις βιβλιοθήκες του Ηρακλείου και των Χανίων, στη δράση συμμετέχουν και βιβλιοθήκες από όλη την Ελλάδα. Ο συνολικός αριθμός των συνεργαζόμενων βιβλιοθηκών φτάνει τις 68.