Ειδικοί του Κέντρου Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Δυτικού Καζακστάν αποκάλυψαν την ταφή μιας νεαρής γυναίκας η οποία χρονολογείται στην Εποχή του Χαλκού.

Η ταφή αποκαλύφθηκε στην περιοχή της αρχαίας πόλης Zhaiyk, μερικά χιλιόμετρα κοντά στο Uralsk. Οι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι αυτό που βρήκαν είναι μοναδικό. Η γυναίκα ήταν θαμμένη σε εμβρυακή στάση και το σώμα της ήταν στραμμένο στην κατεύθυνση της Δύσης. Πιστεύεται ότι ένας άνθρωπος θαμμένος όπως εκείνη θα απολάμβανε μια δεύτερη γέννηση ενώ στην Εποχή του Χαλκού, οι άνθρωποι έθαβαν τους νεκρούς τους με τέτοιο τρόπο.Ο αρχαίος σκελετός βρέθηκε κοντά σε ένα καμίνι 800 ετών. Έτσι λοιπόν φαίνεται ότι αν και πρωιμότερες αρχαιολογικές έρευνες χρονολογούσαν το Uralsk στον 14ο αι., η πόλη είναι παλαιότερη, ενώ τα δύο ευρήματα – καμίνι και τάφος – απέχουν χρονολογικά γύρω στα 2.000 χρόνια.

Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Μουράτ Καλμενόφ, η ταφή ήταν σε επίπεδο ψηλότερο από τη βάση του καμινιού, ενώ επιγραφή που βρέθηκε ανέφερε ότι κατά τον 14ο αι. υπήρχε στην περιοχή ταφικός τύμβος . Φαίνεται όμως ότι οι περίοικοι δεν τον αναγνώρισαν και προχώρησαν στην κατασκευή του καμινιού.

Η περιοχή είναι πλούσια σε αρχαιολογικά κατάλοιπα, ενώ για τη χρονιά αυτή προγραμματίζονται ανασκαφές στις περιοχές Akzhaiyk, Chingirlau και Kaztal.