Τρισδιάστατες απεικονίσεις μνημείων και κάστρων (3D για τη νέα γενιά), ψηφιακές ξεναγήσεις, ανασκαφές στο Διαδίκτυο. Αυτά και άλλα πολλά περιλαμβάνει το πρόγραμμα ψηφιακής σύγκλισης και όλα τα σχετικά προγράμματα που προγραμματίζει ή ήδη υλοποιεί το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Με συνολικό προϋπολογισμό περί τα 80 εκατομμύρια ευρώ και με εντάξεις στο ΕΣΠΑ, το πρόγραμμα, που ξεκίνησε το 2010 και θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2014, θα οδηγήσει το υπουργείο σε νέα εποχή.

Θέλει κάποιος να ξεναγηθεί σε ένα αρχαίο θέατρο; Να δει από κοντά μια μη προσβάσιμη ανασκαφή; Θα χρησιμοποιεί τα προγράμματα «Ψηφιακός Περίπατος στα Αρχαία Θέατρα της Ελλάδας» και «Ψηφιακή Αρχαιολογία: Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Ανασκαφικών Ερευνών», που υλοποιεί η Διεύθυνση Εθνικού Αρχείου Μνημείων του ΥΠΠΟΤ. Το δεύτερο πρόγραμμα παράλληλα θα συγκεντρώνει, θα αποθηκεύει και θα διαχειρίζεται αποτελεσματικά τον μεγάλο αριθμό των ευρημάτων, αλλά και των εργασιών αναστήλωσης και συντήρησής τους. Κάτι χρήσιμο δηλαδή σε επιστήμονες.

Η διευθύντρια Έλενα Κουντούρη παρουσίασε αυτά και άλλα έξι προγράμματα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και πήρε έγκριση και επαίνους.