Το Νομισματικό Μουσείο εγκαινίασε πρόσφατα μια σειρά δράσεων με στόχο την ανάπτυξη του διαπολιτισμικού διαλόγου, την προβολή του Μουσείου στο ευρύ κοινό, αλλά και την ανάδειξη της παρουσίας του στο σύγχρονο πολιτιστικό γίγνεσθαι.

Στο ευρύτερο πλαίσιο αυτών των δράσεων εντάσσεται η επιστημονική ημερίδα με θέμα «Η Αίγυπτος μιλάει μέσω παπύρων και νομισμάτων» που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα των Εσπερίδων του Ιλίου Μελάθρου στις 9 Ιουνίου 2012 στις 12.00.

Στην ημερίδα, που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Μορφωτικό Κέντρο της Πρεσβείας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στην Αθήνα, εκπρόσωποι της πρεσβείας, επιστήμονες από το Νομισματικό Μουσείο και από ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα παρουσιάσουν θέματα που άπτονται των κοινών πολιτισμικών επιδράσεων των δύο χωρών από τους ελληνιστικούς χρόνους μέχρι και σήμερα. Οι ανακοινώσεις αντλούν τα θέματά τους κυρίως από τη νομισματική και την παπυρολογία.

Θα ακολουθήσει το θεατρικό δρώμενο Κλεοπάτρας εγκώμιον. «…όλες η Βερενίκες κ΄ η Κλεοπάτρες θαυμαστές», αποσπάσματα από το έργο του Σαίξπηρ «Αντώνιος και Κλεοπάτρα», σε σκηνοθετική επιμέλεια Μιχάλη Σδούγκου με την ηθοποιό Κατερίνα Διδασκάλου. Ποιήματα του αλεξανδρινού Κωνσταντίνου Καβάφη θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Τόνυ Δημητρίου και Γιώργος Χρανιώτης. Τη μουσική επιμέλεια υπογράφει ο Δημήτρης Λέκκας.

Ο βίος σημαντικών ιστορικών προσωπικοτήτων αποτελεί πηγή έμπνευσης για κάθε μορφή τέχνης. Η Κλεοπάτρα, μοιραία βασίλισσα της Αιγύπτου, με το τέλος της οποίας πέφτει η αυλαία του ελληνιστικού κόσμου, πρωταγωνιστεί σε θεατρικά και κινηματογραφικά έργα, πινάκες ζωγραφικής, λογοτεχνικά κείμενα και πραγματείες.

Το κοινό θα περιηγηθεί στις συλλογές του Νομισματικού Μουσείου, όπου φιλοξενούνται νομίσματα αρχαίων και βυζαντινών χρόνων που προέρχονται από την Αίγυπτο.

Η ημερίδα πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία των Φίλων του Νομισματικού Μουσείου.