Ανήκουν νόμιμα τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο; Θα μπορούσε η Ελλάδα να τα φροντίσει, αν επέστρεφαν σήμερα στην Αθήνα;

Τα δυο αυτά ερωτήματα βρίσκονται στο επίκεντρο ενός debate που διαρκεί περισσότερα από 200 χρόνια. Την Δευτέρα 11 Ιουνίου όμως, επανέρχονται στο τραπέζι ενός debate που θα λάβει χώρα στο Λονδίνο. Στις 20.20 της ίδιας ημέρας, στο Μουσείο Ακρόπολης, η Intelligence Squared Greece θα παρουσιάσει το debate σε αποκλειστική ζωντανή μετάδοση.

Οι απόψεις και οι συνθήκες αλλάζουν και στις δύο χώρες αλλά το ζήτημα αυτό παραμένει άλυτο. Ένας καινούργιος διάλογος σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για την Ελλάδα όπου η εικόνα της χώρας δέχεται συχνά πλήγματα στα διεθνή ΜΜΕ, αλλά και λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, κρίνεται απαραίτητος.

Έφτασε μήπως η στιγμή να επιστραφούν τα Μάρμαρα στην Αθήνα; Μπορεί μια τέτοια κίνηση να αποτελέσει πράξη φιλίας προς την Ελλάδα, ή ακόμα και το μεγαλύτερο φόρο τιμής προς τη χώρα μας; Ή μήπως το επιχείρημα της Βρετανίας ότι η Ελλάδα δεν έχει τα μέσα που χρειάζονται για τη συντήρηση των Μαρμάρων και την επίδειξη τους σε ένα παγκόσμιο κοινό, να είναι πιο πραγματικό σήμερα από ότι στο παρελθόν;

Ο πρώτος ομιλητής υπέρ της πρότασης θα είναι ο συγγραφέας, ηθοποιός και αρθρογράφος Στίβεν Φράι (γνωστός από τον ρόλο του Όσκαρ Γουάιλντ στην ταινία «Η ταραγμένη ζωή του Όσκαρ Γουάιλντ»). Ο δεύτερος ομιλητής υπέρ της πρότασης θα ανακοινωθεί στις επόμενες μέρες.

Κατά της πρότασης θα μιλήσουν οι Φελίπε Φερνάντεζ Αρμέστο, καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Notre Dame και Tρίσταμ Χαντ, βουλευτής των Εργατικών, ανταποκριτής και δημοσιογράφος.

Το debate θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά με παράλληλη μετάφραση στα ελληνικά και συντονίστρια θα είναι η Ζάιναμπ Μπαντάουι, παρουσιάστρια του BBC World News.

Η είσοδος είναι δωρεάν με απαραίτητη την προκράτηση θέσεων. Παρακαλείσθε να κάνετε την κράτηση σας το συντομότερο δυνατόν λόγω περιορισμένων θέσεων.

Κρατήσεις θέσεων και πληροφορίες στο τηλ. 210 3310213 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση rsvp@iq2.gr