Νεολιθικό προσωπείο από ασβεστόλιθο αλλά και αρχαιοελληνικό χάλκινο κάτοπτρο θεωρούνται δύο από τα εντυπωσιακότερα κομμάτια που θα δημοπρατηθούν στις 8 Ιουνίου από τον οίκο Christie’s.

Το προσωπείο ήρθε στο φως στην Έρημο της Ιουδαίας. Έχει ηλικία 9.000 ετών. Μιμείται ανθρώπινο κρανίο και μοιάζει με σύγχρονη μάσκα του χόκεϊ. Είναι το αρχαιότερο έργο τέχνης που έχει δημοπρατηθεί ποτέ από τον Christie’s. Η διευθύντρια του τμήματος αρχαιοτήτων του οίκου δημοπρασιών, Molly Morse Limmer, είπε ότι πρόκειται για έναν από τους πιο πρώιμους τύπους γλυπτικής που έχει διασωθεί από την αρχαιότητα.

«Ελάχιστα προσωπεία αυτού του είδους είναι γνωστά» πρόσθεσε μάλιστα. «Βρέθηκαν όλα στην Έρημο της Ιουδαίας, όλα ήταν σμιλευμένα σε ασβεστόλιθο και όλα αναπαριστούν το ανθρώπινο κρανίο».

Το ξηρό κλίμα της ερήμου βοήθησε να διατηρηθεί το προσωπείο σε καλή κατάσταση. Η χρήση του παραμένει άγνωστη, ωστόσο χρονολογείται σε μια περίοδο όπου άρχισαν να πρωτοαναπτύσσονται οι πιο σύνθετες κοινωνίες.

Κατά την Limmer, τα προσωπεία αυτά αναμφίβολα εκπροσωπούν μία από τις πρώτες προσπάθειες των ανθρώπων να συνδεθούν με τον κόσμο των πνευμάτων. Δεδομένης της προσπάθειας που διακρίνεται να αναπαρασταθούν τα σκελετικά χαρακτηριστικά του κρανίου, πιθανότατα να σχετίζονταν με νεκρικά τελετουργικά ή τη λατρεία των προγόνων.

Σύμφωνα με την περιγραφή του οίκου δημοπρασιών, οι μικρές οπές περιμετρικά του προσωπείου ίσως προορίζονταν για την προσθήκη μαλλιών, ή για να στερεώνουν το προσωπείο στο πρόσωπο κάποιου νεκρού, σε τοίχο, στήλη, ή άγαλμα.

Το προσωπείο ύψους 22,8 εκ., το οποίο πωλείται από Νεοϋορκέζο συλλέκτη, αναμένεται να αγγίξει τα 600.000 δολάρια στις 8 Ιουνίου, οπότε και θα δημοπρατηθεί μαζί με άλλα 260 αντικείμενα (που υπολογίζεται ότι θα «πιάσουν» 8 εκατ. δολάρια).

Το αρχαιοελληνικό χάλκινο πτυκτό κάτοπτρο (διαμέτρου 16 εκ.) της όψιμης Κλασικής περιόδου-πρώιμης Ελληνιστικής εποχής (350-300 π.Χ.), υπολογίζεται πως θα πωληθεί για 600.000-900.000 δολάρια. Η ανάγλυφη παράσταση στο κάλυμμά του, σύμφωνα με την περιγραφή του οίκου Christie’s, απεικονίζει τον Πάρι και την Ελένη, και τον Έρωτα ανάμεσά τους με ανοιγμένα τα φτερά του. Στο ιστορικό προέλευσής του αναφέρεται πως ανήκε σε ιδιωτική συλλογή στη νότια Γερμανία τη δεκαετία του 1970, στη συνέχεια πωλήθηκε στην Phoenix Ancient Art – Geneva and New York το 1998, και ότι περιήλθε σε ιδιωτική συλλογή στη Γενεύη το 2006.

Οι αρχαιότητες, πάντως, έχουν αγγίξει εντυπωσιακά νούμερα τα τελευταία χρόνια. Μια μαρμάρινη προτομή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορικής περιόδου πωλήθηκε αντί 23,8 εκατ. δολαρίων στα τέλη του 2010, δεκαπλασιάζοντας την εκτίμηση της αξίας του προ πώλησης, ενώ το αγαλματίδιο από ασβεστόλιθο «Η λέαινα του Γκουενόλ» (3000 π.Χ.) ξεπέρασε τα 57 εκατ. δολάρια το 2007 σε δημοπρασία του Sotheby’s.