«Λίφτινγκ» στο πατρικό σπίτι του Ελ.Βενιζέλου, στη Χαλέπα Χανίων, ξεκίνησε, με πόρους του ΕΣΠΑ και του Υπουργείου Πολιτισμού. Το έργο έχει αναλάβει ο ΕΟΤ ενώ η στατική αποκατάσταση έχει ανατεθεί ήδη σε εργολάβο.

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών & Μελετών Ελ. Βενιζέλος τονίζει πως «Το αντικείμενο του έργου που θα κατασκευαστεί, περιλαμβάνει εργασίες αποκατάστασης της οικίας του Ελευθερίου Βενιζέλου Η σημερινή κατάσταση της οικίας δεν είναι καθόλου ικανοποιητική. Υπάρχουν πολλά σημάδια «κόπωσης» και έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση της αντοχής του κτιρίου (ρωγμές, διάβρωση κτιρίου, φθορά αντικειμένων).

Τα αυξημένα φορτία και οι απαιτήσεις που επιφέρει στο κτίριο η λειτουργία του ως μουσείο είναι παράγοντας επίσπευσης της αποκατάστασής του.

Χρειάζεται μεθοδευμένη ήπια επέμβαση, όπου υπάρχει ανάγκη, από τα θεμέλια ως τη σκεπή. Το ζητούμενο είναι η αποκατάσταση της μορφής που έδωσε ο ίδιος ο Ελευθέριος Βενιζέλος στο κτίριο το 1927 και η θωράκιση του, ώστε να αντέξει στο χρόνο αλλά και στη νέα του λειτουργία ως μουσείο.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης, η οικία Βενιζέλου θα λειτουργεί σύμφωνα με σύγχρονες μουσειακές τεχνολογίες και εξοπλισμό, ενώ προβλέπεται η μελλοντική διασύνδεσή του και με άλλα μουσειακά συγκροτήματα της χώρας και του εξωτερικού.

Το έργο αποσκοπεί στη διάσωση και ανάδειξη της οικίας του Ελευθερίου Βενιζέλου, καθώς και της μουσειακής συλλογής και των προσωπικών αντικειμένων που βρίσκονται στην οικία δημιουργώντας ένα ισχυρό πρόσθετο πόλο έλξης επισκεπτών στην ευρύτερη περιοχή της πόλης των Χανίων. Η παρέμβαση έχει ισχυρό πολιτιστικό χαρακτήρα αναδεικνύοντας την οικία και το περιεχόμενό της και καθιστώντας προσιτή στο ευρύ κοινό μια από τις σημαντικότερες περιόδους της ελληνικής ιστορίας (1864-1936), την οποία καθόρισε με την παρουσία του ο Ελευθέριος Βενιζέλος, ως η σημαντικότερη πολιτική φυσιογνωμία της νεότερης Ελλάδας.

Επιπλέον, αποτελεί κίνητρο για την επίσκεψη στο μουσείο και συμβάλλει στη γενικότερη καλλιέργεια του Έλληνα και ξένου επισκέπτη, ερευνητή, μαθητή, ο αριθμός των οποίων παρουσιάζει αυξητική τάση τα τελευταία έτη, ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες.

Το έργο θα πραγματοποιηθεί σε ποσοστό 95% με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο διάστημα που το σπίτι θα παραμείνει κλειστό τα εκπαιδευτικά προγράμματα θα εξακολουθήσουν να πραγματοποιούνται στο κτίριο των Διοικητικών και Επιστημονικών Υπηρεσιών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» προκειμένου να διατηρηθεί η επαφή των παιδιών με το ιστορικό σπίτι».

Με την ευκαιρία της έναρξης του έργου, η Εκτελεστική Επιτροπή του Ιδρύματος, καθώς και ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, έδωσαν προχθές συνέντευξη Τύπου στο κτίριο Διοικητικών και Επιστημονικών Υπηρεσιών του Ιδρύματος.