Στις 10 και 11 Μαΐου 2012 πραγματοποιείται στην Αθήνα η 6η Ετήσια Περιφερειακή Συνάντηση Εμπειρογνωμόνων ΝΑ Ευρώπης για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά. Τη συνάντηση οργανώνουν από κοινού το Γραφείο UNESCO Βενετίας, η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς – Διεύθυνση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και η Ελληνική Εθνική Επιτροπή UNESCO με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, το οποίο φιλοξενεί τις εργασίες της Συνάντησης (οδός Αγγέλου Γέροντα 6, Πλάκα).

Το Κέντρον Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβος Ανωγειανάκης – Κέντρο Εθνομουσικολογίας και το Μουσικό Λαογραφικό Αρχείο Μέλπω Μερλιέ συνεισφέρουν στην όλη προσπάθεια.

Το θέμα της φετινής διοργάνωσης είναι «Προωθώντας ένα κοινό όραμα για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη» και εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της UNESCO για το 2011 «Πολιτισμός: μια γέφυρα για την ανάπτυξη». Η Συνάντηση φιλοδοξεί να ενθαρρύνει το γόνιμο διάλογο, την ανταλλαγή απόψεων και τη συνεργασία σε θέματα άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και παράλληλα να διατυπώσει προτάσεις προς την UNESCO για κοινές δράσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παρουσιάσεις από τις συμμετέχουσες χώρες αναφορικά με την υλοποίηση της Σύμβασης της UNESCO για την Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας, με έμφαση στην παρουσίαση των βέλτιστων πρακτικών προώθησης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς (πολυεθνικές υποψηφιότητες, κοινά ερευνητικά προγράμματα κ.λπ.).

Στη συνάντηση συμμετέχουν εμπειρογνώμονες από την Αλβανία, τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, τη Βουλγαρία, την Ιταλία, την Κροατία, την Κύπρο, τη Δημοκρατία της Μολδαβίας, το Μαυροβούνιο, την ΠΓΔΜ, τη Ρουμανία, τη Σερβία, τη Σλοβενία, την Τουρκία και την Ελλάδα.

 

Πρόγραμμα της Συνάντησης