Η αναστήλωση της δυτικής πλευράς του Παρθενώνα, που έχει να δεχθεί επέμβαση για περισσότερο από έναν αιώνα και η αποκατάσταση της νότιας πτέρυγας των Προπυλαίων είναι τα μεγαλύτερα έργα που συντελούνται αυτή την περίοδο στην Ακρόπολη. Πρόκειται για δύο προγράμματα που προχωρούν κανονικά, παρά τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζει γενικότερα η χώρα.

Άλλωστε χάρη στην πολυεπιστημονική τους προσέγγιση, τις αυστηρές αρχές, την υψηλή ποιότητά τους αλλά και τις απόλυτα διαφανείς διαδικασίες που διέπουν την επιλογή του προσωπικού και τη διαχείριση των πιστώσεων αποδίδουν σπουδαίους καρπούς. Αυτά τόνισε στην ομιλία της το βράδυ της Πέμπτης στο Μουσείο Ακρόπολης η επίτιμη διευθύντρια της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως κυρία Μαίρη Ιωαννίδου.

Παρουσιάζοντας το έργο των δύο τελευταίων ετών στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Ένωσης των Φίλων της Ακροπόλεως η κυρία Ιωαννίδου, η οποία μόλις συνταξιοδοτήθηκε αφού προσέφερε τεράστιο έργο υπηρετώντας 36 χρόνια στην αναστήλωση της Ακρόπολης, έκανε όπως πάντα και τη λεπτομερειακή και ακριβή καταγραφή κάθε βήματος από εδώ και πέρα.

Σε οκτώ προγράμματα έχουν οργανωθεί οι επεμβάσεις στην νότια πλευρά του ναού και ήδη για την περίοδο 2011-2013 εκτελούνται εργασίες στις δύο γωνίες αυτής της πλευράς. Ο στόχος είναι η αποκατάσταση των παραμορφώσεων στις περιοχές και ως σήμερα έχουν καταβιβασθεί στο έδαφος προκειμένου να συντηρηθούν 74 λίθοι.

Στις εργασίες του Παρθενώνα εξάλλου περιλαμβάνεται ακόμη η τελική λάξευση των ραβδώσεων στα συμπληρώματα από νέο μάρμαρο που έγιναν σε έξι κίονες της βόρειας κιονοστοιχίας.

Όσον αφορά τα Προπύλαια και σύμφωνα με την αρχιτεκτονική μελέτη που εκπόνησε ο αρχιτέκτονας κ. Τάσος Τανούλας, ο οποίος επίσης συνταξιοδοτήθηκε, για την αποκατάσταση της νότιας πτέρυγας θα αναστηλωθούν στις αυθεντικές τους θέσεις 50 αρχιτεκτονικά μέλη, το αυθεντικό υλικό των οποίων κυμαίνεται από 60 έως 100%. Συνολικά άλλωστε το αρχαίο υλικό που θα αναστηλωθεί θα ανέρχεται σε ποσοστό 90%. Ένα μόνον αρχιτεκτονικό μέλος (λίθος ζωφόρου δυτικής όψης) προβλέπεται να κατασκευασθεί εξ ολοκλήρου από νέο μάρμαρο.

Στην μεγάλη και σπουδαία ομάδα των παλαιότερων και νέων επιστημόνων που εργάζονται στην Ακρόπολη αναφέρθηκε τέλος η κυρία Ιωαννίδου, την οποία διαδέχθηκε η έμπειρη αρχιτέκτονας κυρία Βάσω Ελευθερίου.

«Ζήσαμε μαζί πολύτιμες εμπειρίες, ανακαλύψαμε μυστικά των μνημείων μας, χαρήκαμε ιδιαίτερες συγκινήσεις. Η συνεργασία, το ομαδικό πνεύμα, το καλό εργασιακό κλίμα, η αίσθηση ότι συμμετείχαμε στη θεραπεία των προβλημάτων των μνημείων μας ενίσχυε τις προσπάθειές μας», κατέληξε στην ομιλία της η κυρία Ιωαννίδου.