Αιγυπτιακός σκαραβαίος αποκαλύφθηκε σε ανασκαφές στην Ιερουσαλήμ στις αρχές Απριλίου, γεμίζοντας θαυμασμό τους αρχαιολόγους που ετοιμάζονταν να γιορτάσουν το εβραϊκό Πάσχα – ανάμνηση της Εξόδου των Εβραίων από την Αίγυπτο.

Ο σκαραβαίος βρέθηκε σε ανασκαφές στην περιοχή του περιβόητου αρχαιολογικού πάρκου “Πόλη του Δαβίδ” και εκτιμάται ότι είναι ο μοναδικός του είδους που έχει βρεθεί στην περιοχή. Φέρει ευδιάκριτα ιερογλυφικά σύμβολα και χρονολογείται στον 13ο αι. π.Χ. Η εποχή του συνδέεται μεν με τη βιβλική Έξοδο ( προκαλώντας τολμηρούς συνειρμούς σε όσους επιμένουν να ασχολούνται με το γεγονός) αλλά γενικά πρόκειται για μια εποχή εξαιρετικής δράσης των Αιγυπτίων στην Εγγύς Ανατολή, τόσο από πλευράς πολεμικών δραστηριοτήτων όσο και από πλευράς διπλωματίας, πολιτικής και εμπορίου. Στα πλαίσια αυτά, η εύρεση ενός σκαραβαίου  – μικρού αντικειμένου που μεταφερόταν εύκολα και μπορούσε να είναι εύκολα κτήμα οποιουδήποτε  – δεν είναι κάτι το παράξενο.

«Ο σκαραβαίος προέρχεται από την ύστερη Εποχή του Χαλκού, κατά την οποία η γη του Ισραήλ ήταν υπό αιγυπτιακή διοίκηση. Είναι συναρπαστικό και ενδιαφέρον να έχουμε αποκαλύψει αυτό το μοναδικό αντικείμενο, και μας δίνει μια οπτική για την Ιερουσαλήμ εκείνη την εποχή».