Οι τοπικές κοινωνίες έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν στη διάσωση, την ορθή χρήση και την ανάδειξη των μνημείων, επισήμαναν οι ομιλητές στην εκδήλωση που διοργάνωσαν το Παράρτημα Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού σε συνεργασία με τον Όμιλο UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης, με θέμα: «Πολιτιστική κληρονομιά και βιώσιμη ανάπτυξη: ο ρόλος των τοπικών κοινωνιών». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού της 18ης Απριλίου, που ορίστηκε από την UNESCO ως Διεθνή Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών. Ο αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού και Πολεοδομίας, Ανδρέας Κουράκης, σημείωσε ότι στόχος της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι να αξιοποιήσει την πολιτιστική κληρονομιά με δημιουργικό και όχι μουσειακό τρόπο, να την χρησιμοποιήσει ως «όχημα» για να ανοίξει την πόλη στον περίγυρό της και να εκπαιδεύσει τους πολίτες να ενδιαφερθούν γι’ αυτήν.

Όπως ανέφερε, η πολιτιστική κληρονομιά «αποκαλύπτει» την ταυτότητα μιας πόλης, ενώ αποτελεί συστατικό στοιχείο της αναπτυξιακής προοπτικής της. Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού, Σπύρος Πέγκας, επισήμανε την ανάγκη να συνδεθούν τα μνημεία με τη σύγχρονη ζωή και καλλιτεχνική παραγωγή.

Σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις σε μνημεία, ξεναγήσεις, αλλά και η δράση διανυκτέρευσης στα μουσεία, που απευθύνεται σε παιδιά. Στην καταγραφή και την κωδικοποίηση των μνημείων της Θεσσαλονίκης που έχουν ενταχθεί στον κατάλογο της UNESCO για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά προχώρησαν μέλη και εθελοντές του Ομίλου UNESCO Nέων Θεσσαλονίκης.

Η αντιπρόεδρος του Ομίλου, Μαρία Μπρόκου, εξήγησε ότι στόχος είναι να καταγραφούν οι παραδόσεις και να αποτυπωθεί και η ματιά των νέων. Στον κατάλογο έχουν ενταχθεί 15 παλαιοχριστιανικά και βυζαντινά μνημεία, μεταξύ των οποίων η Ροτόντα, τα Τείχη, τα Βυζαντινά Λουτρά, οι ναοί Αγίας Σοφίας, Αγίου Δημητρίου, Αχειροποιήτου.

Η αρχιτέκτων, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ιωάννα Στεριώτου, σημείωσε ότι οι παρεμβάσεις των τοπικών κοινωνιών και των ενεργών πολιτών μπορούν να αποτρέψουν την καταστροφή ή να απομακρύνουν βλαβερές χρήσεις από τα μνημεία. Έφερε ως παράδειγμα τον Λευκό Πύργο, όπου οι αντιδράσεις του επιστημονικού κόσμου και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων οδήγησαν στην αναμόρφωση της μελέτης για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Αναφέρθηκε, ακόμη, στη Ροτόντα και στην κινητοποίηση ενεργών πολιτών υπέρ της χρήσης του χώρου για πολιτιστικούς σκοπούς.

Ο Μπάμπης Παπαϊωάννου, μέλος της επιτροπής συντονισμού του Δικτύου Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης «Thess-ΔΙΚΤΥΟ», με την υποστήριξη του οποίου διεξήχθη η εκδήλωση, επισήμανε την ανάγκη τα μνημεία να μην αποκοπούν από την κοινωνία και να μείνουν κομμάτια της πόλης.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου, πρόσθεσε, οι εθελοντικές οργανώσεις της Θεσσαλονίκης θα μπορούσαν να διοργανώσουν στα μνημεία μικρής κλίμακας δράσεις, συμβατές με το πλαίσιο λειτουργίας τους.