Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Ερτουγρούλ Γκιουνάι δήλωσε ότι το κόστος για το λίθινο κεφάλι ηλικίας 11.000 ετών, το οποίο κλάπηκε από το Γκεμπεκλί Τεπέ στην ανατολική επαρχία της Σανλιούρφα [τον Ιανουάριο αυτού του έτους], το πλήρωσε ο επικεφαλής της ανασκαφής της θέσης, ο Γερμανός αρχαιολόγος Κλάους Σμιτ.

Ο Γκιουνάι είπε ότι το υπουργείο του διενεργεί έρευνες προκειμένου να εντοπίσει το αντικείμενο τόσο στην Τουρκία όσο και στο εξωτερικό, προσθέτοντας: «Οι υπεύθυνοι για τον αρχαιολογικό χώρο πλήρωσαν την αξία του έργου, επειδή ο επικεφαλής των ανασκαφών είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια της ανασκαφικής περιοχής».

Αξιωματούχοι του υπουργείου είπαν ότι τα χρήματα που καταβλήθηκαν δεν ισοδυναμούν βεβαίως με την πραγματική αξία του αντικειμένου, και ότι ο Σμιτ πλήρωσε το ποσό για το οποίο το κεφάλι ήταν ασφαλισμένο, δηλαδή 150.000 τουρκικές λίρες.

Σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού της Τουρκίας: «Στις ανασκαφές του Γκεμπεκλί Τεπέ, η προστασία της ανασκαφικής περιοχής όπως και οι εγκαταστάσεις και το υλικό είναι υπ’ ευθύνη του διευθυντή της ανασκαφής. Εκτός από τους φύλακες, η περιοχή προστατεύεται από κλειστό σύστημα παρακολούθησης. Το Γκεμπεκλί Τεπέ είναι γνωστό ως ένα από τα αρχαιότερα μνημεία στον κόσμο και κατέχει πολύ σημαντική θέση στην ιστορία της ανθρωπότητας και στην αρχαιολογία. Η θέση είναι επίσης υποψήφια να ανακηρυχθεί προστατευόμενο μνημείο της Ουνέσκο».