Στο τελικό στάδιο βρίσκονται οι εργασίες με σκοπό τη λειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Τυρνάβου η οποία στεγάζεται στο διατηρητέο νεοκλασικό κτίριο του παλιού δημαρχείου στην πλατεία Μανδηλαρά.

Η βιβλιοθήκη ουσιαστικά στήνεται από την αρχή με σκοπό να λειτουργήσουν από εδώ και πέρα όλα τα τμήματά της, δηλαδή το δανειστικό και η συλλογή και αποκατάσταση χειρογράφων και παλαιτύπων. Η βιβλιοθήκη του Τυρνάβου αριθμεί 5.500 τίτλους βιβλίων κα περιοδικών καλύπτοντας ολόκληρο το φάσμα της γνώσης, στους τομείς της φιλοσοφίας, ψυχολογίας, θρησκειών, κοινωνικών επιστημών, γλωσσολογίας, φυσικών επιστημών, τεχνολογίας λογοτεχνίας, ρητορικής, γεωγραφίας, ιστορίας κ.ά.

Έχει ήδη ξεκινήσει η αυτοματοποίησή της υποστηριζόμενη από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και την Εθνική Βιβλιοθήκη. Το πρόγραμμα που χρησιμοποιείται για την αυτοματοποίηση του καταλόγου είναι το ABEKT 5.6. Η θεματική ευρετηρίαση των τίτλων βασίζεται στις θεματικές επικεφαλίδες του αρχείου καθιερωμένων αποδόσεων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος. Η ταξινόμηση των τίτλων βασίζεται στο ταξινομικό σύστημα Dewey.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Δημήτρη Χαλούλη σκοπός της βιβλιοθήκης είναι να λειτουργήσει ως δανειστική διαθέτοντας έτσι τη γνώση στο φιλομαθές κοινό, να στεγάσει ευρύτερες πνευματικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες, αλλά και να αποτελέσει χώρο φύλαξης και διατήρησης της ξεχωριστής και ιδιαίτερα ιστορικής και πολιτιστικής αξίας συλλογής και χειρογράφων κωδίκων και παλαίτυπων.

Χειρόγραφα και κώδικες

Η συλλογή αυτή αποτελείται από 47 χειρόγραφα και από 493 παλαίτυπα βιβλία που χρονολογούνται από τον 10ο έως τον 19ο αιώνα μ.Χ. Μετά από σχολαστική συντήρηση των ειδικών συντηρητών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, το υλικό και οι πληροφορίες που παρέχουν ψηφιοποιήθηκε. Με τον τρόπο αυτό ο αναγνώστης-χρήστης έχει στη διάθεσή του τη γνώση χωρίς το ενδεχόμενο της φθοράς. Οι συντηρητές έχουν ήδη έτοιμο τον κατάλογο και τον έχουν διαθέσει σε ιστορικές-δημόσιες βιβλιοθήκες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Το κτίριο του παλιού δημαρχείου όπου στεγάζεται η δημοτική βιβλιοθήκη αποτελεί σημαντικό μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς για τον Τύρναβο.

Πρόκειται για ένα διώροφο κτίριο από υπόγειο, ισόγειο και όροφο με κεραμοσκεπή στέγη και αυλή που το περιβάλλει. Κτίστηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και αποτελούσε το σπίτι του Μ. Τσολάκη.

Το διατηρητέο νεοκλασικό κτίριο, σύμφωνα με ιστορικά στο πρώτο Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1912-13 αποτέλεσε την έδρα του Επιτελείου του αρχιστρατήγου του ελληνικού στρατού διαδόχου Κωνσταντίνου.

Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε ως δημοτικό κατάστημα, για λίγο καιρό ως ταχυδρομείο, το 1949 ως δημοτικό νοσοκομείο και αργότερα ως χώρος στέγασης της δημοτικής σχολής του Δήμου Τυρνάβου.

Το 1992 το υπουργείο Πολιτισμού το χαρακτήρισε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο και το 2003 έως το 2007 ολοκληρώθηκε η ανακαίνισή του.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Τυρνάβου ανοίγει τις επόμενες ημέρες τις πύλες της για το κοινό και το ωράριο λειτουργίας έχει ως εξής: Δευτέρα, Τρίτη 4.30-8.30 το απόγευμα. Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή από 8.30 το πρωί έως 2.30 μετά το μεσημέρι. Το e-mail της βιβλιοθήκης είναι lib_tirn@tirnavos.gr