Σε τραγική κατάσταση βρίσκεται το ιστορικό κάστρο στην κατεχόμενη Κερύνεια και χρήζει άμεσης συντήρησης και προστασίας. Το θέμα της ευρύτερης καταστροφής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στις κατεχόμενες περιοχές έθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ευρωβουλευτής Αντιγόνη Παπαδοπούλου. Η ευρωβουλευτής στην επιστολή προς την Κομισιόν σημείωσε πως το κάστρο της κατεχόμενης Κερύνειας έχει εγκαταλειφθεί, δεν συντηρείται από τις κατοχικές Αρχές και άρχισε να καταστρέφεται.

Η Κυπρία ευρωβουλευτής επικαλέστηκε δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού Τύπου που αναφέρουν ότι λακούβες, σπασμένα ξύλινα σκαλοπάτια και κατεστραμμένα γυαλιά παραθύρων, καθιστούν ανασφαλή την πρόσβαση ξένων επισκεπτών στο κάστρο της Κερύνειας, ενώ ακαθαρσίες, πλαστικά αντικείμενα και σκουπίδια, συνθέτουν μια περιβαλλοντικά απαράδεκτη κατάσταση.

Στην απάντησή του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Στέφαν Φούλε αναφέρει πως το κάστρο της Κερύνειας δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των 40 μνημείων που έχουν καταγραφεί σε κατάλογο προτεραιοτήτων για συντήρηση, όπως συμφωνήθηκε από τη δικοινοτική τεχνική επιτροπή για την πολιτιστική κληρονομιά. Το κάστρο ήταν ένα από τα 120 μνημεία τα οποία υποβλήθηκαν σε εμπεριστατωμένη τεχνική εκτίμηση, στο πλαίσιο της μελέτης του 2010 σχετικά με την πολιτιστική κληρονομιά στην Κύπρο. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ην. Εθνών και χρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε.