Με επίκεντρο τα παιδιά και στόχο τη γνωριμία τους με τον αρχαιολογικό πλούτο του βυθού και ειδικότερα τους θησαυρούς του Ναυαγίου των Αντικυθήρων, καθώς και την επιστήμη της Ενάλιας Αρχαιολογίας, ξεκινούν στις 24 Απριλίου τα δύο εκπαιδευτικά προγράμματα που σχεδίασε το Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων, Τεκμηρίωσης και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Με ενιαίο τίτλο «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων. Τριάντα οργυιές κάτω από τη θάλασσα», θα διεξάγονται στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης για το τραγικό συμβάν της αρχαιότητας, που ξεκινάει επίσημα σήμερα με τα εγκαίνια που θα γίνουν στις 7 μμ. και κανονικά από αύριο, Παρασκευή 6 Απριλίου 2012.

Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν νοητά στον 1ο αιώνα π.Χ. και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους για τις κοινωνικές τάξεις της ρωμαϊκής κοινωνίας, τον πολιτισμό, την οικονομία και την ανάπτυξη του θαλάσσιου εμπορίου της ύστερης ελληνιστικής εποχής και της δημοκρατικής περιόδου της Ρώμης. Η επαφή με τα εκθέματα θα βοηθήσει τους μαθητές να αντιληφθούν την καλλιτεχνική αξία των έργων του Ναυαγίου και τις αισθητικές προτιμήσεις της ρωμαϊκής αριστοκρατίας, αλλά και να κατανοήσουν παράλληλα και τους λόγους διακίνησης των ελληνικών έργων τέχνης εκείνη την εποχή.

Επίσης, οι μικροί επισκέπτες θα ανακαλύψουν πτυχές της ζωής πάνω στα αρχαία εμπορικά πλοία και θα γνωρίσουν τον οξυπύθμενο αμφορέα, τον κατεξοχήν τύπο εμπορικού αγγείου της αρχαιότητας, η παρουσία του οποίου σε συγκεντρωμένα σύνολα στο βυθό, σηματοδοτεί στις ενάλιες έρευνες την ύπαρξη αρχαίου ναυαγίου.

Τα προγράμματα, που δημιουργήθηκαν με την ευγενική χορηγία της Alpha Bank, θα διεξάγονται από τις 24 Απριλίου 2012 έως τις 28 Απριλίου 2013 και απευθύνονται σε μαθητές της Δ΄ και της Ε΄ Δημοτικού, καθώς και σε μαθητές της Α΄ και της Β΄ Γυμνασίου. Έχουν δίωρη διάρκεια (10.00 πμ. έως 12 μμ.) και παρέχονται δωρεάν, με απαραίτητες τις δηλώσεις συμμετοχής, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης (τηλ. επικοινωνίας 210 8217 724 & 210 8217 717).