Στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού (Σπάρτη) αύριο Τετάρτη στις 6 το απόγευμα θα παρουσιαστεί το παραμύθι «Μύρτις, οι ζωές της». Πρόκειται για θεατρικό αναλόγιο με τη συγγραφέα, Μαρία Αγγελίδου, και ταυτόχρονη ζωντανή εικονογράφηση με τον εικονογράφο του παραμυθιού, Γιώργο Δημητρίου. Τα υπογεγραμμένα έργα του εικονογράφου θα προσφερθούν στους συμμετέχοντες στην εκδήλωση.

Η ιστορία της Μύρτιδας είναι γνωστή. Το κρανίο της αποκαλύφθηκε από την αρχαιολόγο Έφη Μπαζιωτοπούλου-Βαλαβάνη στο αρχαίο νεκροταφείο του Κεραμεικού, σε ομαδική ταφή 150 περίπου θυμάτων του φοβερού λοιμού των Αθηνών, που ξέσπασε τον πρώτο χρόνο του Πελοποννησιακού πολέμου, αποδεκατίζοντας την πόλη, και σκότωσε τον ηγέτη της και δημιουργό του «Χρυσού Αιώνα», τον Περικλή. Επιστημονικές έρευνες σε τυχαία επιλεγμένα δόντια από τον κοινό τάφο αποκάλυψαν την αιτία του λοιμού, που ήταν ο τυφοειδής πυρετός.

Η φιλοξενία της Μύρτιδος στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, στη Σπάρτη, δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες της να αναλογιστούν ότι ο Πελοποννησιακός πόλεμος, στον οποίο πρωταγωνίστησαν οι Αθηναίοι και οι Σπαρτιάτες, όπως και ο κάθε πόλεμος, έχουν αθώα θύματα παιδιά. Η ιστορική αναδρομή ξεκινά από την πολιορκημένη, από την Σπάρτη, Αθήνα του 430 π.Χ., περνάει στο 1995, όταν η αρχαιολογική σκαπάνη «χτύπησε» έναν ομαδικό τάφο στο αρχαίο νεκροταφείο της Αθήνας, τον Κεραμεικό, όπου βρέθηκε η Μύρτις μεταξύ άλλων Αθηναίων, κατόπιν στο 2006, όταν βρέθηκε ο πιθανός αιτιολογικός παράγων του μεγάλου λοιμού των Αθηνών, στο 2010, όταν μας αποκαλύφθηκε το πρόσωπο της μικρής Μύρτιδος και, τέλος, φτάνει σήμερα στη Σπάρτη, μετά από 2.500 χρόνια. Εδώ, συμπτωματικά, τελειώνει και η περιήγηση της Μύρτιδας στα τρία από τα επτά μουσεία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς. Κατόπιν, η μικρή Αθηναία θα ταξιδέψει για ενάμιση χρόνο σε τέσσερα μεγάλα μουσεία των ΗΠΑ, για να ξαναεπιστρέψει στην Ελλάδα το 2014 και να συνεχίσει το ταξίδι της στα υπόλοιπα μουσεία του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς.