Πρόγραμμα ξεναγήσεων στους αρχιτεκτονικούς θησαυρούς της Ανατολικής Θεσσαλονίκης ξεκινά με πρωτοβουλία της 5ης Δημοτικής Κοινότητας.

Την Κυριακή 8 Απριλίου η πρώτη ξενάγηση θα ξεκινήσει από τη Βίλλα Αλλατίνη (σημείο συνάντησης) και θα περιλαμβάνει τα διατηρητέα αρχοντικά Βίλλα Μορπούργκο, Οικισμός Ουζιέλ, Casa Bianca, Βίλλα Μορντώχ, Οικία Σιάγα, Chateau mon Bonheur και Οικία Μεχμέτ Καπαντζή (ΜΙΕΤ).

Ένα δεύτερο πρόγραμμα ξεναγήσεων, περιλαμβάνει τα διατηρητέα μνημεία Αρχοντικό Αχμέτ Καπαντζή (ΝΑΤΟ), Οικία Μοδιάνο (Λαογραφικό μουσείο), Ορφανοτροφείο Μέλισσα, Σχολή Τυφλών, Οικία Σάλεμ, Οικία Μιχαηλίδη, Γενί Τζαμί, Οικία Μοδιάνο, Α′ Γυμνάσιο, Προτομή Γεωργίου Α′ και 12ο Δημοτικό Σχολείο.

Η πρόεδρος της 5ης Δημοτικής Κοινότητας, Αργυρώ Κουράκη, δήλωσε ότι ξεναγός θα ενημερώνει όσους συμμετέχουν για το πότε κατασκευάστηκε κάθε κτίριο, ποιοι το χρησιμοποίησαν ως κατοικία, πώς χρησιμοποιήθηκε στο πέρασμα των χρόνων και για λεπτομέρειες που δεν είναι γνωστές στο ευρύ κοινό.

Οι ξεναγήσεις θα γίνουν πεζή, ωστόσο οι συμμετέχοντες θα χρησιμοποιήσουν για λίγες στάσεις λεωφορείο του ΟΑΣΘ και γι’ αυτό πρέπει να έχουν μαζί τους εισιτήριο. Όπως είπε η κ. Κουράκη, αν υπάρχει ενδιαφέρον, θα προγραμματιστούν ξεναγήσεις τον Μάιο και τον Οκτώβριο.

Δηλώσεις συμμετοχής θα υποβάλλονται στα γραφεία της 5ης Δημοτικής Κοινότητας και στην αίθουσα των Καλλιτεχνικών Εργαστηρίων της Κοινότητας.