Ξαναρχίζουν οι ανασκαφές στην Αγορά της Νέας Πάφου σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων Kύπρου. Οι ανασκαφές διενεργούνται από το Τμήμα Κλασικής Αρχαιολογίας του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Jagiellonian της Κρακοβίας της Πολωνίας, υπό τη διεύθυνση της Καθηγήτριας Ewdoksia Papuci-Władyka. Η πρώτη ανασκαφική περίοδος διεξήχθη από τις 3 Ιουλίου μέχρι και τις 7 Αυγούστου 2011.

Στόχος του προγράμματος είναι η έρευνα στην Αρχαία Αγορά της Νέας Πάφου, πρωτεύουσας της Κύπρου κατά την Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο. Σε έρευνες που διενεργήθησαν κατά την περίοδο 1975-78 από τον κ. Κ. Νικολάου για το Τμήμα Αρχαιοτήτων, εντοπίστηκε και μερικώς ερευνήθηκε η Ρωμαϊκή Αγορά στη Νέα Πάφο, απέναντι από το Ωδείο.

Η αστική παράδοση των Ρωμαίων να χρησιμοποιούν πρώην τοπογραφικά στοιχεία, καθώς και οι γραπτές πηγές και άλλα αρχαιολογικά ευρήματα υποδηλώνουν ότι η κυρίως πλατεία της ρωμαϊκής πόλης οικοδομήθηκε πάνω από την αντίστοιχη Ελληνιστική.

Διενεργήθηκαν προκαταρκτικές γεωφυσικές έρευνες, καθώς και παραδοσιακές ανασκαφές. Ανασκάφηκαν δύο τομές: μία στο κεντρικό σημείο της Ρωμαϊκής Αγοράς και μία στο κεντρικό σημείο της ανατολικής στοάς. Ανευρέθησαν αρχαιολογικά κατάλοιπα (τοίχοι, δάπεδα, σύστημα αποχέτευσης και δύο στέρνες), τα οποία πιθανόν να ανήκουν σε τρεις χρονολογικές φάσεις: Ελληνιστική, Πρώιμη και Υστερο-Ρωμαϊκή.

Τα κινητά ευρήματα των ανασκαφών αποτελούνται κυρίως από κεραμική της Ρωμαϊκής περιόδου, αλλά υπάρχουν και θραύσματα της Βυζαντινής και Ελληνιστικής περιόδου. Μερικά από τα σημαντικά ευρήματα περιλαμβάνουν χάλκινα αντικείμενα (όπως μια κανάτα με διακοσμημένα χερούλια, ζυγαριά μαζί με ένα βαρίδι ζυγαριάς σε σχήμα βελανιδιού, καρφίτσες και καρφιά, νομίσματα κ.λπ.), καθώς επίσης σιδερένια και μολύβδινα αντικείμενα (καρφιά, βαρίδια κ.λπ.). Επίσης πρέπει να αναφερθεί το σιδερένιο ρωμαϊκό ξίφος (διατηρημένο σε διάφορα κομμάτια) και ένα μολύβδινο αγγείο κυλινδρικού σχήματος με μακρύ σιδερένιο χερούλι.

Άξια αναφοράς είναι επίσης και το πολύ καλά διατηρημένο αιγυπτιακό φυλακτό από πηλό με εγχάρακτη διακόσμηση στη μία πλευρά και ελληνική γραφή στην άλλη, τα λυχνάρια, το κρανοφόρο κεφάλι της Αθηνάς που ανήκει σε πήλινο ειδώλιο, όπως επίσης και πολλά θραύσματα γυάλινων αγγείων.