Η ισπανική κυβέρνηση θα επιστρέψει στην Αίγυπτο οκτώ έργα τέχνης που χρονολογούνται στην 6η Δυναστεία (2374 π.Χ.-2192 π.Χ.), τα οποία είχαν μεταφερθεί λαθραία έξω από τη χώρα το 1999 από διεθνή σπείρα αρχαιοκαπήλων, όπως ανακοίνωσε το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών την Κυριακή.

Οι ανάγλυφες πλάκες από ασβεστόλιθο (εννέα συνολικά) προέρχονται από τα τοιχώματα του τάφου του Imep-Hor, ενός από τους σημαντικότερους αξιωματούχους της 6ης Δυναστείας, και φέρουν επιγραφές στα ιερογλυφικά με τους τίτλους του ιδιοκτήτη του τάφου, αλλά και αποσπάσματα θρησκευτικών κειμένων από το Βιβλίο των Νεκρών.

Τα αντικείμενα ήρθαν στο φως στην περιοχή Kom el-Khamsin στην αρχαία νεκρόπολη της Σακάρα κοντά στην αρχαία αιγυπτιακή πρωτεύουσα Μέμφιδα, που βρίσκεται 25 χλμ. νοτίως του Καΐρου.

Σύμφωνα με τον Ahmed Mostafa, πρώην επικεφαλής του Τμήματος Επιστροφής Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, ένα από τα ανάγλυφα εντοπίστηκε τρία χρόνια πριν σε κατάλογο γνωστού οίκου δημοπρασιών της Ισπανίας. Τότε, η Αίγυπτος ζήτησε από την Ισπανία να σταματήσει τη δημοπρασία καθώς το ανάγλυφο ήταν αιγυπτιακό και είχε κλαπεί και μεταφερθεί παράνομα έξω από τη χώρα.

Ένα χρόνο αργότερα, τα υπόλοιπα οκτώ αντικείμενα βρέθηκαν από τις ισπανικές αρχές στην κατοχή εμπόρου αρχαιοτήτων στη Βαρκελώνη και κατασχέθηκαν. Ο Αιγύπτιος πρέσβης στην Ισπανία, Ayman Zein el-Din, πληροφορήθηκε το γεγονός τον Σεπτέμβριο του 2010. Κατόπιν αυτού, η αιγυπτιακή πρεσβεία ήρθε σε επαφή με την ισπανική κυβέρνηση αξιώνοντας την επιστροφή των αντικειμένων, και σε συνεργασία το Συμβούλιο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου ανέθεσε σε ειδικούς να μεταβούν στην Ισπανία προκειμένου να εξετάσουν τα αντικείμενα και να συντάξουν επίσημη έκθεση σχετικά με την προέλευση και την αυθεντικότητά τους.

Δεν έχει ακόμη οριστεί η ημερομηνία παράδοσης των αρχαίων αντικειμένων στην αιγυπτιακή πρεσβεία στη Μαδρίτη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της αιγυπτιακής κυβέρνησης, η συμφωνία επαναπατρισμού των αρχαιοτήτων επετεύχθη ύστερα από σειρά διπλωματικών επαφών ανάμεσα στο αιγυπτιακό διπλωματικό σώμα και Ισπανούς δικαστικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους, με βάση τη Σύμβαση της ΟΥΝΕΣΚΟ της 14ης Νοεμβρίου 1970 για τα Μέσα Απαγόρευσης και Πρόληψης της Παράνομης Εισαγωγής, Εξαγωγής και Μεταφοράς Ιδιοκτησίας Πολιτιστικών Αγαθών.

Ακολουθώντας τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος σε αυτές τις περιπτώσεις, η αιγυπτιακή πρεσβεία έλαβε την Κυριακή επιστολή από την ισπανική κυβέρνηση, με την οποία η τελευταία γνωστοποιούσε την απόφασή της να επιστρέψει τα κλαπέντα από την Αίγυπτο αντικείμενα.