«Με μια σφραγίδα μαγική, ταξίδι στη νεολιθική εποχή» είναι ο τίτλος εκπαιδευτικού προγράμματος της ΛΔ′ Εφορείας Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων που υλοποιείται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας και απευθύνεται σε σχολικές ομάδες της Γ′ και Δ′ Δημοτικού.

Σκοπός του προγράμματος είναι να εξοικειωθούν οι μαθητές με το μουσείο ως οργανωμένο χώρο εναλλακτικής μάθησης και να προσεγγίσουν την έννοια του παρελθόντος καθώς και τα εκθέματα του Μουσείου της Καρδίτσας με δημιουργικό και ευχάριστο τρόπο συμμετέχοντας ενεργά στην επίσκεψη. Ο απώτερος στόχος αυτής της εκπαιδευτικής διαδικασίας είναι να υιοθετήσουν οι νέοι της περιοχής θετική στάση και σεβασμό απέναντι στις αρχαιότητες και να γίνουν ενεργητικοί επισκέπτες Μουσείων και αρχαιολογικών χώρων.

Πιο συγκεκριμένα οι στόχοι του προγράμματος είναι: να γνωρίσουν οι μαθητές το Νεολιθικό πολιτισμό, να κατανοήσουν την οργάνωση της καθημερινής ζωής και των ποικίλων δραστηριοτήτων των κατοίκων ενός Νεολιθικού χωριού και να συνδέσουν το παρελθόν με το παρόν μέσα από τις προσωπικές τους εμπειρίες που σχετίζονται με το χώρο και τα αντικείμενα. Τέλος, να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο τα προϊόντα του πολιτισμού αυτού εντοπίζονται και ανασκάπτονται από τους αρχαιολόγους, συντηρούνται και εκθέτονται στο μουσείο. Συμμετέχοντας ενεργά στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, οι μαθητές καλλιεργούν ομαδικότητα, ερευνητική διάθεση και κριτική ικανότητα. Επίσης μέσα από το συνεχή διάλογο με τους εκπαιδευτές, ενθαρρύνονται να μην είναι παθητικοί αποδέκτες πληροφοριών αλλά να διατυπώσουν τις προσωπικές τους απόψεις και εμπειρίες. Τέλος, έχουν την ευκαιρία να εκφραστούν δημιουργικά μεταφέροντας την εμπειρία του εκπαιδευτικού προγράμματος στα εργαστήρια ζωγραφικής και κεραμικής και στο θεατρικό παιχνίδι.

Πριν την επίσκεψη στο μουσείο οι μαθητές και οι δάσκαλοι προσεγγίζουν το θέμα του εκπαιδευτικού προγράμματος μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων που προτείνονται. Η φαντασία των παιδιών εξάπτεται, το ενδιαφέρον και ο προβληματισμός μεγαλώνει και η επίσκεψη στο μουσείο γίνεται, πριν ακόμα πραγματοποιηθεί, ένα σημαντικό γεγονός.

Χρήσιμες πληροφορίες

Η χρονική διάρκεια του κάθε προγράμματος είναι 1.30-2 ώρες. Διοργανώνεται ένα πρόγραμμα την εβδομάδα, κάθε Πέμπτη, από τις 9:00 μέχρι τις 11:00 π.μ. από τον Μάρτιο μέχρι και το Μάιο της τρέχουσας σχολικής χρονιάς. Οι σχολικές μονάδες που θα εφαρμόσουν το πρόγραμμα θα πρέπει να είναι τάξεις 20 το πολύ μαθητών. Η συμμετοχή είναι δωρεάν, κατόπιν συνεννόησης στο τηλέφωνα: 24410 61564 (κα Νάνσυ Κραχτοπούλου). Ώρες λειτουργίας τηλεφώνων 8.30 έως 10:00 καθημερινά.