Ολοκλήρωσαν χθες οι αρχαιολόγοι του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού την καταμέτρηση του ιδιαίτερα μεγάλου αριθμού των ευρημάτων που κατασχέθηκαν στη μεγάλη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στη Χαλκιδική και έχουν μεταφερθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Συνολικά καταμετρήθηκαν περίπου 9.500 νομίσματα, η συντριπτική πλειονότατα των οποίων είναι χάλκινα. Προέρχονται ως επί το πλείστον από τον βορειοελλαδικό χώρο και χρονολογούνται από τον 5ο αι. π.Χ. έως και τα μεταβυζαντινά χρόνια. Ανάμεσα σε αυτά έχουν εντοπιστεί και αρκετά αργυρά, κυρίως τετράδραχμα του 4ου αι. π.Χ. κοπής Χαλκιδικής Συμμαχίας και Φιλίππου Β′.

Μεταξύ του σημαντικού αριθμού των υπόλοιπων ετερόκλητων μικροαντικειμένων, υπάρχουν χάλκινα ειδώλια αναθηματικού τύπου και επίσης χάλκινα κοσμήματα όπως ενώτια, περιδέραια, δαχτυλίδια, ψέλλια, χάλκινες τοξωτές πόρπες, περόνες και περίαπτα, προερχόμενα ενδεχομένως από λαθρανασκαφές ταφικών συνόλων. Ξεχωρίζουν 3 χρυσά επιστόμια, πιθανόν του 6ου αι. π.Χ.

Ανάμεσα στα κατασχεθέντα αντικείμενα εντοπίστηκε και ένας μικρός αριθμός κίβδηλων, όπως χαρακτηριστικά μία απομίμηση μαρμάρινου κυκλαδικού ειδωλίου και ένα αγαλματίδιο που απεικονίζει την Αφροδίτη της Μήλου.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΠΟΤ έχουν ήδη ξεκινήσει την περαιτέρω επιστημονική τεκμηρίωση των αρχαιοτήτων.