Αρχαιολόγοι που διενεργούν εργασίες συντήρησης σε θέση της νοτιοανατολικής επαρχίας του Campeche (Μεξικό) βρήκαν άβακα χαραγμένο σε δάπεδο, που χρονολογείται περισσότερα από 1.000 χρόνια πριν, όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Μεξικό.

Μέλος της ομάδας, ο Heber Ojeda εκτιμά ότι ο άβακας χρησιμοποιούνταν μεταξύ του 7ου και 10ου αιώνα. Συγκεκριμένα πρόκειται για εγχάρακτο πίνακα που βρέθηκε στο δάπεδο του κτιρίου Α1, λέει ο αρχαιολόγος. Στο εσωτερικό της επιφάνειας του πίνακα υπάρχουν χαραγμένα 58 τετράγωνα ποικίλων μεγεθών, ενώ οι παίκτες πιθανότατα να χρησιμοποιούσαν ως πιόνια καρπούς, π.χ. φασόλια.

Η συνάδελφός του, Judith Gallegos Gomora, ισχυρίζεται ότι ο πίνακας προοριζόταν για το patolli, ένα παιχνίδι τύχης το οποίο αναφέρουν οι κώδικες των Μάγιας και τα χρονικά των Ισπανών αποικιοκρατών.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με την αρχαιολόγο, εμφανίζει ομοιότητες και με το quincunx των Μάγιας, μια σχηματική αναπαράσταση του σύμπαντος που χρησιμοποιούνταν για τη μαντεία.