Ένας συναρπαστικός αιώνας, γεμάτος σπουδαία ιστορικά γεγονότα, προσωπικότητες λιγότερο ή περισσότερο αμφιλεγόμενες και ευκαιρίες που έμειναν ανεκμετάλλευτες ήταν, μεταξύ άλλων, αυτή η εκατονταετία που μεσολαβεί από την απελευθέρωση της πόλης μας, της Θεσσαλονίκης, μέχρι το 2012. Σε αυτόν τον αιώνα, λοιπόν, «βυθίζεται» με την πολυετή του έρευνα ο έμπειρος δημοσιογράφος Φαίδων Γιαγκιόζης, με στόχο να φωτίσει διαφορετικά και πολύπλευρα όλα εκείνα τα ιστορικά συμβάντα που σημάδεψαν την πόλη στο νέο του βιβλίο «Θεσσαλονίκη 1912 – 2012. Ενας συναρπαστικός αιώνας», το οποίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Κυριακίδη».

Δέκα χρόνια διήρκεσε η ιστορική έρευνα του συγγραφέα, ο οποίος συνομίλησε με αυτόπτες μάρτυρες και μελέτησε πολλές ιστορικές πηγές προκειμένου να οργανώσει το πλούσιο υλικό αυτής της έκδοσης. Αξίζει να τονιστεί σε αυτό το σημείο ότι ο τόμος συμπληρώνεται με 800 σπάνιες φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης, των προσώπων της και γεγονότων που καθόρισαν την ιστορία της.

Παρά το γεγονός ότι μετά την απελευθέρωση του 1912, κάθε δεκαετία που ερχόταν είχε απρόβλεπτα συναρπαστικά γεγονότα, ο συγγραφέας ξεκαθαρίζει ότι τίποτε από όλα αυτά δεν μπόρεσε να βγάλει την πόλη από τη βαλκανική νοοτροπία της. Αν και στις αρχές και τα μέσα αυτού του συναρπαστικού αιώνα υπήρχε η διαρκής απειλή των Μεγάλων που την έταζαν στους Βαλκάνιους ηγέτες, τελικά κατέληξε στην τελευταία δεκαετία να έχει αυξήσει τους νέους κατοίκους της κατά 100.000, ενώ ερευνητές κάνουν λόγο για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση αυτού του αριθμού στα επόμενα χρόνια. Ο Γιαγκιόζης πιστεύει ότι οι πόλεις δε χάνουν ποτέ εντελώς τη μνήμη τους, και αυτό του το πόνημα σαφώς αποτελεί μία κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση.