Το φιλόδοξο εγχείρημα διάσωσης του Κολοσσαίου από την επαπειλούμενη κατάρρευση υπονομεύεται λόγω της απόφασης των αρμόδιων αρχών να προσλάβουν μη εξειδικευμένους τεχνίτες για τις απαιτητικές εργασίες αποκατάστασης και αναστήλωσης του μνημείου, προκειμένου να μειώσουν το κόστος, καταγγέλλουν οι ειδικοί.

Η επισφαλής στατική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σήμα κατατεθέν της Ρώμης, το οποίο ανεγέρθηκε το 80 μ.Χ., υπογραμμίστηκε πέρυσι όταν αποκολλήθηκαν τρία μεγάλα τμήματα δομικού υλικού από το κτίριο. Έχοντας αποχρωματιστεί από την ατμοσφαιρική μόλυνση λόγω της συνεχούς και αυξημένης κυκλοφορίας των αυτοκινήτων στην ιταλική πρωτεύουσα και κλυδωνιζόμενο από τις δονήσεις του κοντινού σταθμού του υπόγειου σιδηροδρόμου, το αμφιθέατρο είχε άμεση ανάγκη από αναστήλωση – και από τα απαιτούμενα κονδύλια.

Ο ιδιοκτήτης της γνωστής ιταλικής φίρμας υποδημάτων Tod’s, Diego della Valle προσφέρθηκε τον περασμένο Ιανουάριο να αναλάβει το κόστος thw αναστήλωσης, ύψους 25 εκατ. ευρώ, ζητώντας σε αντάλλαγμα την αποκλειστικότητα δικαιώματος διαφήμισης της εταιρείας του στο μνημείο, το οποίο προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες το χρόνο. Οι εργασίες αποκατάστασης του Κολοσσαίου, διάρκειας 3 ετών, είχαν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν στο τέλος του μήνα.

Την προηγούμενη εβδομάδα, όμως, η Carla Tomasi πρόεδρος της Ένωσης Αναστηλωτών της Ιταλίας, που έχει την έδρα της στη Ρώμη, έκανε έκκληση στην κυβέρνηση να σταματήσει τις εργασίες, διαφορετικά το αμφιθέατρο κινδυνεύει να υποστεί «ανεπανόρθωτες ζημιές».

Σύμφωνα με την Ένωση, κυβερνητικός αξιωματούχος εντεταλμένος με την επίβλεψη των έργων στους αρχαιολογικούς χώρους της Ρώμης άλλαξε δύο χρόνια πριν τους όρους διαγωνισμών ανάληψης έργων, με αποτέλεσμα να αποκλείονται οι εταιρείες αποκατάστασης αρχαιολογικών μνημείων και έργων τέχνης, και στη θέση τους να αναλαμβάνουν τις αναστηλώσεις μνημείων φθηνότερες κατασκευαστικές εταιρείες που δεν έχουν την απαιτούμενη εξειδικευμένη γνώση.

Σημειώνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Ένωση Αναστηλωτών τάσσεται κατά του σχεδίου αναστήλωσης του Κολοσσαίου. Τον προηγούμενο Φεβρουάριο, διαμαρτυρήθηκαν για το γεγονός ότι το ποσοστό από τα 25 εκατ. ευρώ το οποίο θα διατίθετο για την αποκατάσταση των διακοσμητικών στοιχείων του Κολοσσαίου ήταν ανεπαρκές. Τη δυσαρέσκειά τους εξέφρασαν επίσης λόγω της ειδικής μεταχείρισης που απολαμβάνει, κατά τη γνώμη τους, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το κτίριο του οποίου επίσης αναστηλώνεται, αλλά αυτό από ειδικευμένες στην αποκατάσταση κτιρίων του 19ου αιώνα εταιρείες.

Η διευθύντρια του Κολοσσαίου, ωστόσο, Rossella Rea, αρνείται ότι δεν προσλήφθηκαν εξειδικευμένοι τεχνίτες για την αναστήλωση του Κολοσσαίου.