Εβδομήντα έργα, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 80 εκατομμυρίων ευρώ, θα γίνουν στο Άγιον Ορος, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Το πρόβλημα δεν είναι στον αριθμό αλλά στην ιεράρχηση. Ο έφορος βυζαντινών αρχαιοτήτων Αργολίδας, Δημήτρης Αθανασούλης, τόνισε κατά την προχθεσινή συζήτηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο πως το υπουργείο «θα πρέπει να έχει στιβαρότερη παρουσία στην ιεράρχηση των επεμβάσεων».

Μέχρι σήμερα, το θέμα ήταν στα χέρια του ΚΕΔΑΚ (Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς). Πλέον, με βάση τον νόμο για τα κοινοτικά κονδύλια, η έγκριση των έργων πρέπει να περνά από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο του ΥΠΠΟΤ.

Ο έφορος της 10ης ΕΒΑ κ. Ταβλάκης, μετά από τρομερές προσπάθειες όλα αυτά τα χρόνια για συνεργασία και σύγκλιση, έχει κατορθώσει αρκετά, όπως να υπάρχει επίβλεψη της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στις εργασίες που γίνονται στα μνημεία.

Όμως, δυστυχώς, σε λίγες μέρες θα πρέπει να αποχωρήσει από την υπηρεσία, λόγω του (ακατανόητου και άδικου) νόμου για την οριζόντια εφεδρεία στο Δημόσιο.

Το ΚΑΣ συζήτησε για μερικά μόνο από τα έργα που είναι σκήτες, αποθηκευτικοί χώροι και καλύβες στις Μονές Σταυρονικήτα, Αγίου Παύλου και Αγίας Άννης και ένας αρσανάς. Πρόκειται για κτίσματα που δημιουργήθηκαν κατά τον 18ο και 19ο αι. Μειοψήφησε ο κ. Αθανασούλης υπογραμμίζοντας: «Οι μελέτες πρέπει να εξετάζονται από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στο οποίο να εισάγονται διά των δύο διευθύνσεων». Και άλλα μέλη εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους που από το 1981 το υπουργείο δεν έχει δει ποτέ μελέτες για το Όρος, αλλά και την ελπίδα τους ότι θα αλλάξει αυτό το καθεστώς — πάντοτε προς όφελος των μνημείων.