Σε δημοπρασία που θα γίνει στις αρχές Δεκέμβρη στο παράρτημα του Οίκου Christie’s στη Νέα Υόρκη, περιλαμβάνονται δύο αρχαία αντικείμενα η προέλευση των οποίων είναι αμφιλεγόμενη, σύμφωνα με ανάρτηση του δικτυακού τόπου Looting Matters.

Συγκεκριμένα, όπως υπέδειξε στον καθηγητή David Gill, ο ερευνητής αρχαιολόγος Χρήστος Τσιρογιάννης, στα προς πώληση αντικείμενα περιλαμβάνεται ένα αγγείο που συνδέεται με τον Ρόμπιν Σάιμς. Πρόκειται για μια λουτροφόρο από την Απουλία, που αποδίδεται στον Ζωγράφο του Βαρέζε και η οποία καταγράφηκε για πρώτη φορά το 1983 και το 1995 πωλήθηκε σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη. Είναι απορίας άξιο πώς η λουτροφόρος βρέθηκε από τη νότια Ιταλία στη γκαλερί Σάιμς.

Ένα δεύτερο αντικείμενο από την Απουλία, ένας δίνος που αποδίδεται στον Ζωγράφο του Λούβρου MNB 1148, είναι γνωστό από το 1983, όταν εμφανίστηκε στην αγορά τέχνης του Λονδίνου. Στη συνέχεια πωλήθηκε σε ανώνυμο αγοραστή, σε δημοπρασία του Οίκου Christie’s το 1993. Ο εν λόγω δίνος περιλαμβάνεται στο Αρχείο της Σχοινούσσας.

Αναμένεται η αντίδραση των ιταλικών αρχών.