Οκτώ σημαντικούς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς για αναπλάσεις τριών περιοχών και για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης δρομολογεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), στο πλαίσιο του προγράμματος «Θεσσαλονίκη 2012», που είχε παρουσιάσει πριν από περίπου ένα χρόνο η κυβέρνηση.

Τη διενέργεια των διαγωνισμών αναλαμβάνουν ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης και η Διεύθυνση Ειδικών Έργων Αναβάθμισης Περιοχών (ΔΕΕΑΠ), με προϋπολογισμό 1.440.000 ευρώ. Τα κονδύλια προέρχονται από το «κουτσουρεμένο» Πράσινο Ταμείο και οι διαγωνισμοί αναφέρονται στην αναμόρφωση περιοχών της πόλης και στο στρατηγικό ανασχεδιασμό του θαλάσσιου μετώπου της Θεσσαλονίκης.

Τι αναβαθμίζεται

Από τις περιοχές που προέβλεπε να αναβαθμιστούν το πρόγραμμα «Θεσσαλονίκη 2012» προκρίθηκαν τρεις, με πιστώσεις (για τις μελέτες) 444.800 ευρώ.

Η πρώτη περιοχή είναι ο άξονας Αχειροποιήτου – Αγίας Σοφίας από την οδό Φιλίππου μέχρι τη λεωφόρο Νίκης, συμπεριλαμβανομένων των πλατειών Αγίας Σοφίας και Μακεδονομάχων και του περιβάλλοντος χώρου των βυζαντινών ναών και του Ιερού Ναού Γρηγορίου Παλαμά (Μητρόπολη).

Ο δεύτερος διαγωνισμός αφορά τη διαμόρφωση και αξιοποίηση του περιβάλλοντος χώρου του μνημειακού συνόλου του Επταπυργίου στην Άνω Πόλη.

Ο τρίτος αφορά την ανάπλαση και ανάδειξη της «Βαλκανικής Πλατείας» στην περιοχή του πρώην στρατοπέδου Στρεμπενιώτη του δήμου Νεάπολης – Συκεών.

Το παραλιακό μέτωπο

Επιπλέον εγκρίθηκε η διάθεση ενός εκατομμυρίου ευρώ από τον προϋπολογισμό εξόδων του Πράσινου Ταμείου για τη διενέργεια αρχιτεκτονικών διαγωνισμών ανασχεδιασμού του θαλάσσιου μετώπου σε πέντε επιμέρους περιοχές. Ουσιαστικά, έτσι καλύπτεται το σύνολο του παραλιακού μετώπου, που θα εμπίπτει πλέον σε ενιαίο σχεδιασμό, ώστε να αποτραπεί ο κατακερματισμός του και οι αποσπασματικές παρεμβάσεις επιμέρους μελετών, που δεν υπακούν σε συγκεκριμένους κανόνες κι ένα θεμελιώδες μοντέλο ανάπτυξης.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, την ερχόμενη Δευτέρα θα προκηρυχθούν οι πρώτοι δύο διαγωνισμοί που θα αναφέρονται στην εμβληματική ανάπλαση του άξονα Αχειροποιήτου – Αγίας Σοφίας και στην ανάπλαση της «Βαλκανικής Πλατείας». Θα ακολουθήσουν οι υπόλοιποι με διαφοροποίηση στους χρόνους παράδοσης, ώστε να είναι δυνατή η συμμετοχή των ενδιαφερομένων σε περισσότερους από ένα διαγωνισμούς.