122 αιγυπτιακές αρχαιότητες φαραωνικής και ελληνορωμαϊκής περιόδου που βρίσκονταν στα υπόγεια οίκου δημοπρασιών στη Μελβούρνη της Αυστραλίας πρόκειται να επιστραφούν στην Αίγυπτο. Η επίσημη παράδοσή τους προγραμματίζεται για τις 5 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τον Άχμεντ Μοστάφα, επικεφαλής του Τμήματος Επιστροφής Αρχαιοτήτων του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, οι αρχαιότητες είχαν εντοπιστεί στον κατάλογο πωλήσεων του αυστραλιανού Οίκου Δημοπρασιών Μόσγκριν. Αμέσως οι αιγυπτιακές αρχές επικοινώνησαν με τα γραφεία της αιγυπτιακής πρεσβείας στη Μελβούρνη και μετά από διπλωματικές ενέργειες, συμφωνήθηκε η επιστροφή των αντικειμένων, στα οποία περιλαμβάνονται μικροσκοπικά φυλακτά αλλά και μεγαλύτερα αγάλματα από μπρούντζο. Μεταξύ των αντικειμένων ξεχωρίζουν δύο μπρούντζινα ομοιώματα – του θεού Όσιρι και του ιερού ταύρου Άπι – πώμα κανωπικού αγγείου με κεφαλή υιού του Ώρου και ειδώλιο της θεάς Μάατ από υαλόμαζα.

Σήμερα, απεσταλμένοι της Αιγύπτου, μεταξύ των οποίων και ο Άχμεντ Μοστάφα, βρίσκονται στην Αυστραλία προκειμένου να παραλάβουν τις αρχαιότητες, που θα εκτεθούν σε ειδική αίθουσα στο Μουσείο του Καΐρου . Να σημειωθεί ότι πέρυσι εορτάστηκαν τα 60 χρόνια διπλωματικών επαφών μεταξύ της Αιγύπτου και της Αυστραλίας.