Ο δυνατός αέρας που φυσούσε χθες στην Αθήνα απέτρεψε την καταβίβαση μιας μετόπης από τον Παρθενώνα. Πρόκειται για τη μετόπη που έχει λάβει το προσωνύμιο «Του Ευαγγελισμού», καθώς, αν και παρουσιάζει σκηνή από τον Τρωικό Πόλεμο, οι Χριστιανοί αναγνώρισαν σε αυτή τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και δεν απολάξευσαν τα πρόσωπα των μορφών.

Η 32η μετόπη της βόρειας πλευράς έχει μείνει στη θέση της από την αρχαιότητα, αλλά πρέπει να αντικατασταθεί με αντίγραφο για να προστατευθεί από τη φθορά. Επειδή η μετόπη θα κατέβαινε από μεγάλο ύψος και θα έμενε «κρεμασμένη» για κάποια λεπτά στον γερανό, προτιμήθηκε να μη γίνει η μεταφορά της, ώστε να μην κινδυνεύσει σε περίπτωση που ο αέρας την κουνούσε δυνατά.

Η επιχείρηση θα γίνει τελικά, όπως όλα δείχνουν, την ερχόμενη Δευτέρα. Θα είναι ένα από τα τελευταία έργα της διευθύντριας της Υπηρεσίας Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως Μαίρης Ιωαννίδου, που με τον νόμο για το Δημόσιο οδηγείται σε συνταξιοδότηση, όπως και πολλά ακόμη στελέχη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.