Φωτογραφίες τεσσάρων νομισμάτων από τον “Θησαυρό της Βεγγάζης”, που είχε χαθεί αμέσως μετά την απελευθέρωση της λιβυκής πόλης Σύρτης, εντόπισε και έδωσε στη δημοσιότητα η Ιταλίδα καθηγήτρια Σερενέλα Ένσολι.

Από τότε που η Ιντερπόλ σήμανε στα 188 μέλη της συναγερμό σχετικά με τον θησαυρό, όταν εκείνος εξαφανίστηκε τον περασμένο Μάρτιο, καμία εικόνα του συνόλου ή τμήματος της πολύτιμης συλλογής δεν είχε κυκλοφορήσει. Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Le Figaro, μόλις στις 21 Οκτωβρίου, η Ένσολι, διευθύντρια της ιταλικής αρχαιολογικής αποστολής στην Κυρήνη, είχε απευθύνει στην Ιντερπόλ έκκληση επαγρύπνησης για τον θησαυρό. «Δεν υπάρχει καμία οπτική απόδειξη. Πρέπει να γίνει προσέγγιση, το συντομότερο δυνατόν, στην Εμπορική Τράπεζα της Βεγγάζης, όπου είχε τοποθετηθεί το κιβώτιο που περιείχε 8.000 αρχαία νομίσματα από χρυσό, άργυρο και χαλκό. Πρέπει να δούμε τι έχει απομείνει.» . Στην πραγματικότητα, οι φωτογραφίες υπήρχαν.

Επρόκειτο για τη δημοσίευση των νομισμάτων το 1958 στο επιστημονικό περιοδικό Italia Numismatica, την οποία εντόπισε τελικά η Ένσολι και παρουσιάζει η Le Figaro. Τα νομίσματα είχαν κοπεί μεταξύ του 570 και του 375 π.Χ., και θεωρήθηκαν ιδιαίτερα σημαντικά γιατί στην πίσω όψη ορισμένων εικονιζόταν το ενδημικό στην Κυρηναϊκή φυτό σίλφιο, που σήμερα έχει εξαφανιστεί. Το κείμενο της δημοσίευσης συνόδευε εικόνα τεσσάρων μόνο ενδεικτικών νομισμάτων από τον θησαυρό. Η φωτογραφία αυτή θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για την ταύτιση νομισμάτων από το σύνολο, αν αυτά αποτελούν σήμερα αντικείμενο παράνομων αγοραπωλησιών.