Ύστερα από καθυστέρηση εννέα μηνών, μια αμερικανο-αιγυπτιακή αποστολή που έχει αναλάβει τη μείωση της στάθμης των υπόγειων υδάτων στις αρχαιολογικές θέσεις του Λούξορ, άρχισε ξανά τις εργασίες της. Στόχος είναι να προστατευθούν τα θεμέλια πέντε ναών στο Λούξορ: του Καρνάκ και του Λούξορ στην ανατολική όχθη, του Σέτι Α΄, του Ραμσή Γ΄, καθώς και τα μνημεία του Μερνεπτά και του Χορεμπχέμπ στη δυτική όχθη.

Την Τρίτη, ο γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων Mostafa Amine, η Αμερικανίδα πρέσβειρα στην Αίγυπτο Anne Patterson, ο κυβερνήτης του Λούξορ Ezzat Saat και ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πόσιμου Νερού και Εγκαταστάσεων Υγιεινής Mohamed Mohsen εγκαινίασαν το πρόγραμμα.

Το εγχείρημα, που ξεκίνησε το 2007 με κόστος 50 εκατ. λίρες Αιγύπτου και χρηματοδοτείται από την Αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης USAID, έχει στόχο να μειώσει τη στάθμη των υπόγειων υδάτων κάτω από αυτούς τους ναούς διοχετεύοντάς τα σε μια τεράστια δεξαμενή που συνδέεται με το κεντρικό σύστημα αποχέτευσης της πόλης του Λούξορ.

Η δεξαμενή θα συλλέγει 1.100 κυβικά μέτρα νερού την ημέρα. Οι αρχαιολόγοι θα ελέγξουν τη στατικότητα των ναών και θα αποκαταστήσουν τυχόν φθορές που έχουν σημειωθεί.

Η συνεργασία μεταξύ του Συμβουλίου και της USAID ξεκίνησε το 1993, όταν 70 περίπου αρχαιολογικά προγράμματα ξεκίνησαν στα πεδία της ανασκαφής, της αναστήλωσης και της εκπαίδευσης επιμελητών, υπεύθυνων συλλογών κ.ά..