“Εν αρχή ην ο Λόγος”. Στη συνέχεια ήρθαν οι θρύλοι για τον Μωυσή και στη συνέχεια η ακαδημαϊκή θεωρία για πολλαπλές “πένες” με τα συμβατικά ονόματα Γιαχβιστής, Ελοχειμιστής, Δευτερονομιστής και Ιερατικός Κώδικας. Σήμερα η φιλολογία καταφεύγει στα μαθηματικά!

Ο λόγος για τον τρόπο συγγραφής των πέντε πρώτων βιβλίων της Παλαιάς Διαθήκης, που μας είναι γνωστά ως Πεντάτευχος (εβρ. Τοράχ). Αρχαιότατο – και επομένως θεόπνευστο, σύμφωνα τουλάχιστον με τους πιστούς –  το κείμενό τους. Ποιός όμως ήταν εκείνος ή εκείνοι που το συνέγραψαν; Τη λύση στο μυστήριο αυτό ήρθε να δώσει μια επιστημονική μέθοδος κειμενικής ανάλυσης με βάση τα μαθηματικά, η οποία δοκιμάζεται στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ναχούμ Ντέρσοβιτς, που ηγείται του προγράμματος, η επιστημονική ομάδα που ασχολείται με αυτό χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο ο οποίος “αναγνωρίζει” και “διαχωρίζει” συγκεκριμένα γλωσσολογικά στοιχεία στα κείμενα της Πεντατεύχου. Τέτοια είναι η συχνότητα χρήσης λειτουργικών λέξεων και συνωνύμων. Με βάση τέτοιες λεπτομέρειες, τα κείμενα χωρίζονται σε ομάδες που αντιστοιχούν σε διαφορετικά συγγραφικά στύλ και τελικά διαφορετικούς δυνητικούς συγγραφείς.

Η μέθοδος έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε επώνυμα βιβλικά κείμενα ( όπως τα βιβλία των Προφητών) αλλά και σε άλλες επώνυμες ιστορικές πηγές. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το τεχνολογικό αυτό επίτευγμα, που εντάσσεται στον νεο σχετικά κλάδο της ψηφιακής  ανθρωπιστικής επιστήμης ” (digital humanities) θα διευκολύνει σημαντικά τη μελέτη των ιστορικών πηγών και τελικά τη μελέτη του παρελθόντος.