120 σανδάλια, που θα αποτελούσαν 60 ζευγάρια, ήρθαν στο φως κατά την ανασκαφή ρωμαϊκού φρουρίου στη Βρετανία. Πρόκειται για τη θέση Κάμελον της Σκωτίας, όπου διενεργούνταν εκσξκαφή στα πλαίσια κατασκευής εμπορικού κέντρου.

Οι εκπλήξεις όμως είναι πολλές. Κι αυτό καθώς στα θεμέλια του μελλοντικού κτιρίου βρίσκονταν ήδη 60 ζευγάρια παπούτσια που όμως ανήκαν όχι σε πολίτες αλλά σε Ρωμαίους στρατιώτες. Μαζί τους βρέθηκαν κοσμήματα, κεραμική, νομίσματα και άλλα αντικείμενα, χαρακτηριστικά της στρατιωτικής εγκατάστασης, που είχε κτιστεί τον 2ο αι. μ.Χ. παράλληλα με το Τείχος του Αντωνίνου, στα σύνορα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Σύμφωνα μάλιστα με τον Μαρκ Κούκ, επικεφαλής της σωστικής ανασκαφής, το φρούριο ήταν τετράγωνο με δύο ή τρεις τάφρους γύρω του. Στη θέση έχουν βρεθεί και άλλα σημαντικά κινητά ευρήματα – ρωμαϊκό τσεκούρι και επιμελημένη κεραμική εισηγμένη από τη Γαλλία – αλλά τα σανδάλια, λόγω του αριθμού και της καλής τους διατήρησης, είναι μοναδικά.

Οι Ρωμαίοι φαίνεται ότι εγκατέλειψαν την περιοχή το 165 μ.Χ. Ωστόσο οι αρχαιολόγοι που εργάζονται στη γωνιά αυτή της αρχαίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ευελπιστούν να δείξουν ότι η ρωμαϊκή παραμονή εκεί ήταν μεγαλύτερη.