Mεγαλύτερη αποδεικνύεται η υπόθεση αρχαιοκαπηλίας, που έφερε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας δεκάδες χρυσά, χάλκινα και πήλινα αντικείμενα, απ’ ό,τι στην αρχή φάνηκε. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος» είναι πιθανόν τα τεράστιας αρχαιολογικής (αλλά και εμπορικής) αξίας ευρήματα να μην είναι τα μόνα που είχαν στα χέρια τους οι δράστες.

Άγνωστο νεκροταφείο;

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δύο χρόνια πριν, κατά την παράδοση του υπουργείου Πολιτισμού στον νυν υπουργό, ο απερχόμενος Αντώνης Σαμαράς εγχείρισε μεγάλο φάκελο για υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στη Μακεδονία. Τα περιεχόμενα του φακέλου φανέρωναν αρχαία κατά πολύ περισσότερα από όσα χθες κατασχέθηκαν, γεγονός που δηλώνει ότι η σπείρα πρέπει να είχε μεγαλύτερη δραστηριότητα. Τα ευρήματα προέρχονται από τουλάχιστον πέντε, ίσως και περισσότερες ταφές. Τα τέσσερα κράνη οδηγούν σε τέσσερις ανδρικές ταφές, αλλά κάποια αντικείμενα όπως τμήμα διαδήματος, μυροδοχείο κ.ά. υποδεικνύουν και μία, τουλάχιστον, γυναικεία ταφή. Άρα, οι αρχαιοκάπηλοι έχουν σκάψει πέντε, έξι ή και περισσότερους τάφους. Αν οι λαθρανασκαφές είχαν γίνει στο Αρχοντικό Γιαννιτσών Πέλλας και στη Σίνδο, όπου έχουν εντοπισθεί νεκροταφεία με ανάλογα κτερίσματα, μια τέτοιας έκτασης δραστηριότητα θα είχε, υπό κανονικές συνθήκες, υποπέσει στην αντίληψη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Αυτό οδηγεί στην υπόθεση οι ταφές να ήταν σε νεκροταφείο που δεν γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.

Πυρετός στο Εργαστήριο Συντήρησης Έργων Μεταλλοτεχνίας

Σε ρεπορτάζ για την εφημερίδα «Τα Νέα», η Μ. Αδαμοπούλου περιγράφει τον πυρετό που επικρατεί στο Εργαστήριο Συντήρησης Έργων Μεταλλοτεχνίας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. «Πάνω στον κεντρικό πάγκο εργασίας αραδιασμένος σε εννιά ξύλινα πλαίσια ένας ολόκληρος θησαυρός που την τελευταία στιγμή γλίτωσε από τα χέρια των αρχαιοκαπήλων. Χάλκινα κράνη, χρυσές προσωπίδες, κομματιασμένο ένα χάλκινο ξίφος διακοσμημένο με χρυσό, δεκάδες χρυσά ελάσματα, ένα ζευγάρι ολόχρυσες σόλες, μια κομψή τριφυλλόσχημη οινοχόη με μικρές λεοντοκεφαλές, χρυσά δαχτυλίδια, πήλινα ειδώλια, χάλκινες περόνες…

»Δίπλα αφημένο το σκονισμένο μαύρο σακβουαγιάζ όπου οι αρχαιοκάπηλοι είχαν στοιβάξει τον θησαυρό για να τον πουλήσουν. Και λίγο πιο κει τυλιγμένες σακούλες από μανάβικο και σούπερ μάρκετ μαζί με σελίδες εφημερίδας, όπου είχαν τυλίξει τις πολύτιμες αρχαιότητες. Αν προσέξει κάποιος λίγο καλύτερα τα τσαλακωμένα χαρτιά, θα διαπιστώσει πως πρόκειται για εφημερίδες του 2009. Πληροφορία που ίσως αποτελέσει τον μίτο για περισσότερες αποκαλύψεις σχετικά με το πότε έγινε η λαθρανασκαφή από την οποία προέκυψαν οι 70 ακέραιες αρχαιότητες – συνολικά τα αντικείμενα, όταν συγκολληθούν και συντηρηθούν, εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 120».

«Οι αρχαιότητες βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση δεδομένης και της περιπέτειας που υπέστησαν. Οι περισσότερες φθορές έχουν γίνει στην αρχαιότητα, ενώ οι σύγχρονες είναι λιγοστές και αποκαταστάσιμες», λέει στα «Νέα» ο επιμελητής της Συλλογής Αγγείων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Γιώργος Καββαδίας. «Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τίποτα για την ταυτότητά τους, σίγουρα ήταν άνδρες και πολεμιστές. Όμως δεν μπορούμε να ξέρουμε ούτε την ηλικία τους ούτε αν προέρχονται από την ίδια συστάδα τάφων ή αν είχαν συγγενική σχέση. Φαίνεται όμως πως τουλάχιστον ένας εξ αυτών ήταν ντυμένος από πάνω ώς κάτω με χρυσό. Σίγουρα προέρχονται από την Κεντρική Μακεδονία καθώς ανάλογα ευρήματα έχουμε τόσο από τη Σίνδο όσο και από το Αρχοντικό Πέλλας», συνεχίζει. «Ορισμένα μάλιστα είναι δίδυμα, ολόιδια, όπως η ασημένια φιάλη με τον χρυσό ομφαλό. Όχι απλώς είναι ίδια με μία που έχει βρεθεί στη Σίνδο, αλλά δεν αποκλείεται να είναι ακόμη κι από την ίδια μήτρα», συνεχίζει ο Γιώργος Καββαδίας.