Μία εικαστική εγκατάσταση της Δανάης Στράτου για τα μεγάλα ποτάμια του κόσμου παρουσιάζεται στο Λουτρό των Αέρηδων στην Πλάκα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του υπουργείου Πολιτισμού «Περιβάλλον και Πολιτισμός 2011 – Φωνές νερού μυριάδες». Πρόκειται για ένα οπτικοακουστικό έργο με επτά ταυτόχρονες προβολές διάρκειας 30΄ η κάθε μία στις οποίες παρουσιάζονται βιντεοσκοπημένες εικόνες των επτά σημαντικότερων ποταμών της Γης. Μέσα από αυτές το εικαστικό βλέμμα της δημιουργού ακολουθεί με τελετουργικό τρόπο το ρυθμό της συνεχόμενης ροής των ποταμών κι αυτός ο ρυθμός δρα λυτρωτικά ενώ παράλληλα φορτίζεται με τις δημιουργικές ιδιότητες της εικόνας.

Ο τίτλος του έργου είναι «The River of Life» και το θέμα του εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο των ενδιαφερόντων της Δανάης Στράτου, την οποία απασχολεί η φύση, το περιβάλλον και η θέση του ανθρώπου μέσα σε αυτά. Η καλλιτέχνις, η οποία εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 48η Biennale της Βενετίας το 1999, δημιουργεί έτσι μεγάλης κλίμακας εικαστικές εγκαταστάσεις και περιβάλλοντα σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους χρησιμοποιώντας στοιχεία της φύσης όπως χώμα, νερό, κ.ά., καθώς και διάφορες τεχνολογίες όπως φωτογραφία, βίντεο, ήχο, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε έργου.

Στο Λουτρό των Αέρηδων η εγκατάσταση της Στράτου αποκτά εξάλλου μια διαφορετική σημασία καθώς έρχεται σε επικοινωνία με το μυστικισμό ενός χώρου συνυφασμένου με την τελετουργική διαδικασία του εξαγνισμού του σώματος και της ψυχής μέσα από τη ροή του νερού.

Η έκθεση οργανώνεται από την Διεύθυνση Εικαστικών Τεχνών του ΥΠΠΟ και το έργο παραχωρείται από το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Πού και πότε

Λουτρό των Αέρηδων (Κυρρήστου 8, Πλάκα). Διάρκεια: Ως 10 Οκτωβρίου. Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 9.00 π.μ.-2.30 μ. μ., εκτός Τρίτης.