Ο Αλμπέρ Ουντερζό, ο οποίος μαζί με τον Ρενέ Γκοσινί δημιούργησαν έναν από τους πιο αγαπημένους και πιο διάσημους ήρωες κόμικς, τον Αστερίξ, δηλώνει πως θα σταματήσει πια να σχεδιάζει και πως υπάρχουν πολλοί διάδοχοι για να συνεχίσουν το έργο του.

Το 1959, ο 84χρονος σήμερα Ουντερζό επινόησε μαζί με τον Γκοσινί- εκείνος έγραφε το σενάριο- τον μικροκαμωμένο Γαλάτη Αστερίξ που  πολεμούσε με τον δικό του μαγικό τρόπο, μαζί με τον φίλο του Οβελίξ και τους υπόλοιπους “ανυπότακτους” συγχωριανούς του, τους Ρωμαίους. Έτσι, το πενάκι του Ουντερζό δημιούργησε, εκτός από τους φανταστικούς Γαλάτες, καρτουνίστικες φιγούρες διαφόρων ιστορικών προσώπων όπως του Ιούλιου Καίσαρα, της Κλεοπάτρας και του Βρούτου, ολόκληρες λεγεώνες Ρωμαίων που εκφενδονίζονταν χαρακτηριστικά σε γαλατο-ρωμαϊκούς καυγάδες, και αρχαίων κατοίκων της Μεσογείου με χαρακτηριστικά που πάντρευαν έξυπνε το χθες με το σήμερα. Μετά από 52 χρόνια “μάχης” όμως, ο Ουντερζό δηλώνει  «κάπως κουρασμένος» και έτοιμος να αποσυρθεί παραδίδοντας τη δουλειά του σε νεότερα ταλέντα.

Μετά τον θάνατο του Γκοσινί το 1977, ο Ουντερζό ανέλαβε και τη συγγραφή του σεναρίου προκαλώντας επικρίσεις από τους φανατικούς θαυμαστές του Αστερίξ που τον κατηγόρησαν ότι δεν διαθέτει το χιούμορ και την ειρωνεία του Γκοσινί. H ανακοίνωση της αποχώρησης του ιταλικής καταγωγής Ουντερζό έγινε την ημέρα που ο εκδοτικός οίκος Hachette γιόρτασε την πώληση 350 εκατομμυρίων βιβλίων κόμικς Asterix στον κόσμο, κάνοντας έτσι τον μικροκαμωμένο Γαλάτη ένα από τα γαλλικά εξαγώγιμα προϊόντα με τις περισσότερες πωλήσεις.