Μπορούν τα κοινωνικά δίκτυα να τεθούν στην υπηρεσία της Ιστορίας; Γιατί όχι, φαίνεται να απαντά η Royal Bank of Scotland, αποφασίζοντας να αξιοποιήσει τις δυνατότητες του Twitter, στην προσπάθειά της να κάνει ένα συναρπαστικό κομμάτι της ιστορίας της Σκοτίας προσιτό στο ευρύ κοινό.

Έτσι, πριν από λίγες μέρες δημιούργησε έναν νέο λογαριασμό με το όνομα @JohnofTheBank.

Ο John of The Bank δεν είναι άλλος από τον Τζον Κάμπελ, Ταμία (θέση που σήμερα ισοδυναμεί με αυτή του Διευθύνοντος Συμβούλου) της Τράπεζας το 1745, οπότε και ξεκίνησε η Επανάσταση των Ιακωβιτών. Ο Κάμπελ κρατούσε τότε ημερολόγιο στο οποίο κατέγραψε πώς βίωσε την Επανάσταση από τη θέση ευθύνης που είχε, τις επαφές του με τις διάφορες πολιτικές παρατάξεις αλλά και τους τρόπους με τους οποίους προσπάθησε να προστατεύσει την Τράπεζα, βάζοντας σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια του τη ζωή.

Αυτές οι καταγραφές του πριν από λίγες μέρες ξεκίνησαν να μεταδίδονται μέσω του Twitter, αναβιώνοντας ψηφιακά μια ιδιαίτερα ταραγμένη ιστορική περίοδο της χώρας.

Σύμφωνα με τη Ρουθ Ριντ, Διευθύντρια των Αρχείων της Royal Bank of Scotland και υπεύθυνη για την πρωτοβουλία αυτή, «Το ημερολόγιο είναι ιδανικό για το Twitter, γιατί περιέχει συνοπτικές καταχωρήσεις, συχνά περισσότερες της μίας στη διάρκεια της ημέρας. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που χρησιμοποιούμε μια νέα τεχνολογία για να αφηγηθούμε μια πολύ παλιά ιστορία».