Απολύτως επίκαιρη είναι η θεματική του φετινού εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς που θα πραγματοποιηθούν στις 23 – 25 Σεπτεμβρίου. Τίτλος της “Κρίσεις. Συνέχειες και ασυνέχειες στην ιστορία” και συνδετικός κρίκος του χθες με το σήμερα τα μουσεία της Ελλάδας. Ένα από αυτά είναι και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, το οποίο θα συμμετέχει στον εορτασμό με θεματικές ξεναγήσεις, εργαστήριο δραματοποίησης και παιχνίδι ρόλων.

Συγκεκριμένα, στις 23 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί από τις 9 π.μ. το εργαστήριο “Εξιχνιάζοντας μυστήρια στη Θεσσαλονίκη της εικονομαχίας” με την ΣΤ΄ τάξη του 3ου Διαπολιτισμικού Σχολείου Μενεμένης. Είναι ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 12-14 χρόνων, διαδραματίζεται στη Θεσσαλονίκη την κρίσιμη περίοδο της εικονομαχίας και μέσα από παιχνίδια ρόλων και θεατρικές τεχνικές, και με βοηθούς τους νεαρούς συμμετέχοντες του εργαστηρίου ο πρωταγωνιστής θα προσπαθήσει να οδηγηθεί στη λύση του μυστηρίου (το εργαστήρι θα επαναληφθεί και την επομένη στις 5.30 το απόγευμα).

Την ίδια μέρα θα ακολουθήσουν στις 11 π.μ.- 1 μ.μ. θεματικές ξεναγήσεις για ενήλικες σε επιλεγμένα εκθέματα του Μουσείου με θέμα τις κρίσεις στη βυζαντινή ιστορία. Οι συμμετέχοντες θα μπορέσουν έτσι να πληροφορηθούν για σημαντικά γεγονότα που αναστάτωσαν τη ζωή της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Οι ξεναγήσεις θα επαναληφθούν και το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου στις 11 π.μ. – 12 μ.μ., ενώ στις 12 μ. – 5.30 μ.μ. και τις δύο μέρες θα πραγματοποιηθεί και το παιχνίδι ρόλων για ενήλικες και οικογένειες με παιδιά από 11 χρόνων “Η αδελφότητα”. Είναι μια δράση που σχεδιάστηκε και θα υλοποιηθεί από τη δημιουργική ομάδα “Gamecraft”, όπου οι συμμετέχοντες εμπλέκονται σε μία αναπάντεχη ιστορία μυστηρίου με επίκεντρο τον έλεγχο της κεντρικής εξουσίας στη Θεσσαλονίκη.

Για τις εκδηλώσεις αυτές είναι απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής (τηλ. 2313-306400, καθημερινά στις 9 π.μ. – 1.30 μ.μ.).