Προ των πυλών βρίσκεται το «12ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιστορίας, Λαογραφίας, Βλάχικης Παραδοσιακής Μουσικής και Χορού» το οποίο θα πραγματοποιηθεί στον Αλμυρό το Σαββατοκύριακο 10 – 11 Σεπτεμβρίου. Για δύο ημέρες, περισσότερα από 100 άτομα από Συλλόγους όλης της χώρας, συγγραφείς, ερευνητές και πανεπιστημιακοί θα μελετήσουν την ιστορία, τη λαογραφία και τη μουσικοχορευτική παράδοση της περιοχής στην οποία κάθε φορά φιλοξενείται το συνέδριο.

Πρόκειται για μία πολύ σημαντική διοργάνωση η οποία εκτός της προβολής της ευρύτερης περιοχής θα αποφέρει και σημαντικά νέα στοιχεία για τους Βλαχόφωνους της ευρύτερης περιοχής της Μαγνησίας.

Ήδη έχει καταρτιστεί το πρόγραμμα των εισηγήσεων το οποίο αποτελείται από δέκα ομιλητές, με εισηγήσεις οι οποίες αφορούν τον Αλμυρό, τη Σούρπη, την Μιτζέλα, το Σέσκλο και το Βελεστίνο. Η επίσημη έναρξη του Συνεδρίου θα γίνει το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου στις 6.00 το απόγευμα.

Το διήμερο 25-26 Αυγούστου ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μιχάλης Μαγειρίας βρέθηκε στον Αλμυρό, γνώρισε την περιοχή και ρύθμισε τις τελευταίες λεπτομέρειες της διοργάνωσης. Τέλος στον χώρο της έκθεσης θα λειτουργήσει έκθεση φωτογραφίας του γνωστού Αλμυριώτη φωτογράφου Νίκου Μεταξιώτη.

«Είναι μία πολύ σημαντική διοργάνωση και είναι τιμή μας που την φιλοξενούμε στον Αλμυρό. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι πάμε για ρεκόρ συμμετοχής συνέδρων και πιστεύω ότι θα είναι μία μοναδική ευκαιρία να έχουμε νέες ανακοινώσεις για την ιστορία και τη λαογραφία της περιοχής. Από την πλευρά μας κάνουμε κάθε προσπάθεια να διοργανώσουμε μία εκδήλωση αντάξια των προσδοκιών όλων μας, η οποία εκτός των άλλων βάζει τον Αλμυρό στον χάρτη», αναφέρει ο αντιδήμαρχος Αλμυρού και πρόεδρος του Συλλόγου Βλάχων Αλμυρού Δημήτρης Τσούτσας ο οποίος και την πρώτη μέρα του Συνεδρίου θα αναφερθεί στο θέμα «Η ιστορική διαδρομή των Βλάχων του Αλμυρού».

Το πρόγραμμα

Οι εργασίες του συμποσίου ξεκινούν το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου με τις αφίξεις των συνέδρων, 14:00-15:00, εργαστήρια χορού, 15:30-17:30 και χορευτικές επιδείξεις των Χοροδιδασκάλων των Συλλόγων Μελών της Ομοσπονδίας στην κεντρική πλατεία Αλμυρού, 20:30-21:00. Το πρόγραμμα των εισηγήσεων έχει ως εξής : 18:00 έναρξη Συμποσίου – Χαιρετισμοί επισήμων. Στις 18.15 ο Δημήτρης Τσούτσας, Πρόεδρος Συλλόγου Βλάχων Επαρχίας Αλμυρού, Αντιδήμαρχος Αλμυρού, θα μιλήσει με θέμα «Η ιστορική διαδρομή των Βλάχων του Αλμυρού».

Στις 18.35 ακολουθεί ο Γιώργος Τσολάκης, Νομικός, ιστορικός ερευνητής, συγγραφέας με θέμα «Ιστορικά τεκμήρια της παρουσίας των Βλάχων στην ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αι.». Στις 18.55 ο Τριαντάφυλλος Σπανός,-Καθηγητής Θεολόγος, ερευνητής, θα αναπτύξει το θέμα «Η Σούρπη, το μεγάλο Βλαχοχώρι του κάμπου του Αλμυρού».

Προγραμματίζεται σύντομο διάλειμμα στις 19.15 και στις 19.30 η Σταυρούλα Γκάγκα, Mεταπτυχιακή φοιτήτρια ΙΑΚΑ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα αναπτύξει το θέμα «Η Βλάχικη ταυτότητα έναντι στην ιστορική συνέχεια του τόπου. Το παράδειγμα του Προϊστορικού και Σύγχρονου Σέσκλου». Στις 19.50 η Αικατερίνη Δ. Βούλγαρη, Mεταπτυχιακή φοιτήτρια ΙΑΚΑ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα εισηγηθεί το θέμα «Ο ρόλος των Αγίων Ταξιαρχών για το Σέσκλο Μαγνησίας». Στις 20.10 προγραμματίζεται συζήτηση ερωτημάτων και επιμέρους θεμάτων, καθώς και σύνοψη των εργασιών της πρώτης μέρας.

Οι εργασίες της Κυριακής 11 Σεπτεμβρίου ξεκινούν στις 10 το πρωΐ με την εισήγηση του Μιχάλη Μαγειρία, Καθηγητή Πληροφορική Β/θμιας Εκπαίδευσης, Προέδρου ΠΟΠΣΒ, με θέμα «Ο Αρμάνικος Ελληνισμός σε δράση». Στις 10.20 ο Φώτης Τράσιας Αντιπρόεδρος ΠΟΠΣΒ θα αναπτύξει το θέμα Η Γυναικεία φορεσιά των Ρεμένων Βλάχων (Αρβανιτοβλάχων). Σύμβολο καταγωγής σημάδι φάρας ( Στοιχεία ενδυμασίας και η κατά τόπους εξέλιξη αυτής).

Στις 10.40 προγραμματίζεται διάλειμμα και ακολούθως στις 11:00 η Στέλλα Γιακούλα, Καθηγήτρια Β/θμιας Εκπαίδευσης. Κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου Λαογραφίας, ΑΠΘ θα εισηγηθεί «Τα Υφαντά του Περιβολίου Γρεβενών. Μία πρώτη προσέγγιση». Στις 11.20 ακολουθεί ο Γεώργιος Σαββανάκης, Ιστορικός- Αρχαιολόγος, Μεταπτυχιακός με θέμα «Επαγγελματικές ασχολίες των Περιβολιωτών 18ος -20ος αιώνας» και στις 11.40 ο Στέργιος Λαΐτσος. Ιστορικός, Πανεπιστήμιο Βιέννης, με θέμα «‘Βεζείτε, ο τζέσαρ’. Ιστοριογραφικά “αινίγματα” κι η περιπετειώδης εμφάνιση των Βλάχων στο προσκήνιο της ιστορίας (10ος-11ος αιώνας)».

Στις 12:00 προγραμματίζεται συζήτηση των ερωτημάτων επιμέρους θεμάτων και στις 12.15 θα διατυπωθούν τα συμπεράσματα του συμποσίου.

Το συνέδριο πραγματοποιείται από κοινού μαζί με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Δήμο Αλμυρού.