Θα αποκαλυφθεί ή όχι ένα χαμένο εδώ και αιώνες αριστούργημα του Λεονάρντο ντα Βίντσι στη Φλωρεντία; Ιδού η ερώτηση που ταλανίζει εδώ και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες τους ειδικούς.

Επιστημονικές κόντρες, διαφορετικές θεωρίες, γραφειοκρατία, ελλιπή μέσα και ρευστό δεν επέτρεψαν ως τώρα να δοθεί απάντηση στο αν έχει σωθεί σε έναν τοίχο του Παλάτσο Βέκιο της Φλωρεντίας η εντυπωσιακή τοιχογραφία του σπουδαίου δημιουργού του 16ου αιώνα που απεικόνιζε τη «Μάχη του Ανγκιάρι».

Τώρα όμως τα δεδομένα αλλάζουν. Παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες βρέθηκε λύση και με πρωτοβουλία του «National Geographic» (το οποίο εξασφάλισε την αποκλειστική δημοσίευση των αποτελεσμάτων) ήδη έχει συγκεντρωθεί το ποσό των 265.000 δολαρίων για να κατασκευαστεί και να δοκιμαστεί ειδική κάμερα που θα δώσει τις απαντήσεις.

«Είμαστε πιο κοντά από ποτέ», λένε οι ερευνητές που πιστεύουν πως τα επόμενα άρθρα των εφημερίδων δεν θα γράφουν «τώρα ξεκινούν οι έρευνες», αλλά «τι θα κάνουμε με τον πίνακα του Ντα Βίντσι;».

Η συγκεκριμένη τοιχογραφία αναζητείται από το 1975 όταν εντοπίστηκε επιγραφή «Cerca trova» («Ψάξε και θα βρεις») σε μια πράσινη σημαία σε νεότερη τοιχογραφία του Τζιόρτζιο Βαζάρι, η οποία απεικόνιζε μια νίκη των Μεδίκων, στο ίδιο δωμάτιο. Ουδείς μπορούσε να πιστέψει πως ο Βαζάρι —περισσότερο γνωστός για το συγγραφικό παρά για το ζωγραφικό του έργο— είχε καλύψει το έργο του σπουδαίου Ντα Βίντσι, ωστόσο η σύγχρονη τεχνολογία αναμένεται να δώσει λύση στο μυστήριο.