Περισσότερους από 300 άθικτους αμφορείς περιελάμβανε το ναυάγιο ενός ρωμαϊκού εμπορικού πλοίου που εντοπίστηκε πρόσφατα στα ανοιχτά της Αλβανίας. Το ναυάγιο, μήκους τριάντα μέτρων, που διατηρείται σε εξαιρετικά καλή κατάσταση, χρονολογείται στον 1ο αι. π.Χ. και το φορτίο του ήταν πιθανότατα προϊόν των αμπελώνων της νότιας Αλβανίας που προοριζόταν για εξαγωγή στις αγορές της Δυτικής Ευρώπης.

Σε ανακοίνωση του RPM Nautical Foundation αναφέρεται πως το εύρημα εντοπίστηκε στις αρχές του μήνα, σε βάθος 50 μέτρων, κοντά στο λιμάνι της πόλης Vlora (Αυλώνας), 140 χλμ. από τα Τίρανα. Το ίδρυμα, σε συνεργασία με Αλβανούς αρχαιολόγους, τα τελευταία πέντε χρόνια διεξάγει υποθαλάσσιες έρευνες στα μέχρι πρότινος ανεξερεύνητα παράκτια ύδατα της Αλβανίας. Μέχρι σήμερα, οι ειδικοί έχουν εντοπίσει 20 ναυάγια, μεταξύ των οποίων και αρκετά σχετικά σύγχρονα.

«Αν λάβουμε υπόψη μας τη χρονολογία καθώς και το βάθος –που είναι κατάλληλο για έρευνα– θα το συμπεριελάμβανα στα κορυφαία 10 ναυάγια της Μεσογείου από πλευράς επιστημονικού ενδιαφέροντος» δήλωσε ο Αλβανός αρχαιολόγος Adrian Anastasi που συμμετείχε στο πρόγραμμα.

Η έρευνα, που διήρκεσε ένα μήνα, έληξε την περασμένη εβδομάδα και θα συνεχιστεί το 2012, ενώ αναμένεται, με την ολοκλήρωσή της, να έχει καλύψει ολόκληρη την παράκτια ζώνη της Αλβανίας.